Hlavní obsah

Muž z pardubické ubytovny kašlal ochrance do obličeje, hrozí mu vězení

Foto: Policie ČR

Policisté kašlajícího a vyhrožujícího muže obvinili z nebezpečného vyhrožování.

Reklama

Za kašlání do obličeje a vyhrožování koronavirem hrozí muži z Pardubic až rok ve vězení. Policisté už nebudou tolerantní ani k opakovaným výjezdům k lidem, kteří porušují nařízení nosit na veřejnosti roušku.

Článek

Policisty, výjezdovou sanitku s personálem vybaveným na kontakt s člověkem nakaženým koronavirem, personál infekčního oddělení pardubické nemocnice i tamní laboratoř zaměstnal ve čtvrtek muž u jedné z pardubických ubytoven, který začal kašlat a plivat po pracovníkovi ostrahy. Policisté už zahájili jeho stíhání.

Na šestadvacetiletého muže zavolala policii ostraha ubytovny, neměl tam totiž co dělat a odmítal prostor opustit. „Když ho ostraha vyzvala, aby odešel, údajně začal být agresivní, odmítal si vzít roušku a měl kašlat do obličeje ochranky se slovy, že má koronavirus,“ uvedla pardubická policejní mluvčí Markéta Janovská.

Test na přítomnost koronaviru byl nakonec negativní. „Kriminalisté proto obratem muži ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu nebezpečného vyhrožování, neboť s ohledem na současnou situaci pandemie nemoci COVID-19 a nařízením vlády vyhlášeným nouzovým stavem na území České republiky vzbudil v ostraze důvodnou obavu o život a zdraví,“ uvedla Janovská. Za incident mu tak hrozí až jeden rok ve vězení.

Podle policejní mluvčí Markéty Janovské v takovýchto případech budou dodržovat nulovou toleranci. „Lidi, kteří nedodržují povinnost mít roušku, respirátor nebo šátek, zatím upozorňujeme. Jakmile však bude docházet k opakujícím se prohřeškům, nebo k podobné situaci, k jaké došlo u ubytovny, budeme to už řešit,“ říká Janovská. Jen ve čtvrtek podle ní linka 158 v Pardubicích obdržela skoro 30 upozornění na to, že lidé potkali někoho bez nasazené roušky.

Kašlání a vyhrožování koronavirem se v Pardubicích před několika dny stalo i tamním strážníkům, na které kašlal opilý mladík, jenž řekl, že má koronavirus. Po vystřízlivění na záchytce se však omluvil a přiznal, že nemluvil pravdu. „Nemusíme snad připomínat, že takové jednání je nyní vysoce za hranou jakékoliv tolerance,“ uvedl mluvčí strážníků Jiří Sejkora.

Reklama

Související témata:

Doporučované