Hlavní obsah

Muž zakleknutý strážníky: Bezdůvodně mě napadli a syna pak nechali na ulici

Video ukazuje zákrok strážníků.Video: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

 

Reklama

„Nekladl jsem odpor, přesto jsem byl strážníky inzultován. Mého syna nechali samotného na ulici,“ sdělil Seznam Zprávám prostřednictvím svého advokáta muž, který se v Uherském Hradišti dostal do konfliktu se strážníky.

Článek

Středeční zákrok strážníků v Uherském Hradišti proti muži bez zakrytých dýchacích cest prověří Policie ČR. Podle starosty Stanislava Blahy (ODS) postupovala dvoučlenná hlídka v souladu s předpisy. Zákrok byl však z jeho pohledu nepřiměřený a lidsky necitlivý.

Redakci Seznam Zpráv se ozval Filip Petráš, advokát muže, který se dostal se strážníky do konfliktu. „Incident proběhl tak, že pan M. Z. byl spolu se svým tříletým synem na cestě z obchodu zdravé výživy ke svému automobilu, který byl zaparkován zhruba 30 až 50 metrů od obchodu. V rámci nákupu měl pan M. Z. ochranný prostředek řádně nasazen, stejně jako jeho syn. Poté, co vyšli z obchodu, si na cestu dlouhou přibližně 30 metrů ochranné prostředky sundali a směřovali k zaparkovanému automobilu. Na jejich cestě se v dané chvíli nenacházely žádné další osoby,“ konstatuje Filip Petráš. „Při této cestě byli zastaveni hlídkou městské policie, která k nim přistoupila, a pan M. Z. byl upozorněn na to, že nemá ochranu úst a nosu. Pan M. Z. odpověděl, že o tom ví, že je pouze na cestě k automobilu a vzhledem k tomu, že se v okolí nenachází žádné jiné osoby, se chce jen nadýchat čerstvého vzduchu. Následně byl hlídkou městské policie vyzván, aby se legitimoval, načež uvedl, že pouze posadí své dítě do automobilu a bude se hlídce věnovat. Na otázku, jestli se tedy nebude legitimovat, odpověděl, že nyní ne, ale bude se jim věnovat po usazení syna do automobilu.“

Podle advokáta Petráše pak strážníci použili donucovací prostředky – chvaty a hmaty – a muž byl stržen na zem. „To vše za přítomnosti jeho tříletého syna. Pan M. Z. byl fyzicky inzultován, a to přesto, že nebyl nijak agresivní, ani nekladl jakýkoliv odpor. Pouze opakoval, že má na místě syna, ať ho nechají a ať je přivolána státní policie,“ doplňuje advokát.

Poté byl hlídkou městské policie odveden na služebnu. Po celou dobu podle advokáta nebyl informován o tom, co se děje s jeho tříletým synem. Dítě bylo prý ponecháno samotné na ulici. „Následně byl syn přiveden na služebnu městské policie prodavačkou z pekárny. Po jeho příchodu byl zavřen do cely spolu s M. Z.,“ popisuje Petráš.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) dnes uvedl, že byl z videa, které zachytilo zákrok policistů, v šoku. „Pláč dítěte, zákrok policistů, muž na zemi. Tuhle část jsme viděli všichni. Video ale nezachycuje celý příběh tak, jak se stal,“ uvedl starosta. Podle něj policisté muže bez roušky vyzvali, aby si ji nasadil. „Byl na ulici, a i když to na videu vypadá, že je prázdná, nebyl na ní sám. Podle nařízení, které bychom měli všichni dodržovat, měl mít tedy nasazenou ochranu dýchacích cest. Muž odmítl. Opakovaně,“ upozorňuje Blaha.

Po chvilce dohadování prý policisté muže vyzvali k legitimaci. Muž se odmítl legitimovat, vzal do náručí svého syna a začal se od policistů vzdalovat. Policisté mu zastoupili cestu, muž je podle starosty začal odstrkovat. „Co se dělo pak, už všichni víte. Muž skončil na služebně, kde byl nakonec i legitimován,“ podotýká Blaha.

Zde si verze starosty a advokáta zakleknutého muže odporují. A rozcházejí se i dál. „Někteří z vás upozorňovali na to, že dítě zůstalo na ulici samo. Není to pravda. Na místo dorazila druhá hlídka, ta dítě do pár minut přivedla za otcem na služebnu, která se nachází asi 30 metrů od místa,“ tvrdí Blaha.

„Věřte mi, že tyto zákroky nedělají policistům radost. Nejsou to žádní sadističtí machři, jak někteří psali. Jejich prací je dohlížet na to, aby všichni lidé bez rozdílu dodržovali pravidla. Oba policisté jsou teď postaveni mimo službu a případ jsem předal k co nejrychlejšímu vyšetření Policii ČR. Osobně bych asi volil jiný přístup, hlavně kvůli tomu malému dítěti. To, co se stalo, už teď nikdo z nás nezmění. Obě strany si z toho ale pro všechna další příště můžou – a také by měly – vzít ponaučení. Nenasadit si roušku na ulici, když vás k tomu několikrát vyzve policie, není žádné hrdinství. Je to obyčejná bezohlednost. Stejně tak je šílené na někoho před zraky dítěte zakleknout, když se situace dá řešit lidsky a civilizovaně,“ uzavírá starosta.

Povinnost mít zakryté dýchací cesty ochranným prostředkem vyplývá z mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Předvedený muž se podle města mohl dopustit dalšího přestupku také neuposlechnutím výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci.

Oba strážníci, kteří muže zpacifikovali, jsou postaveni mimo službu. Jeden z nich je ve službě dva roky, druhý asi čtyři. Věc začala vyšetřovat policie. Pokud by shledala, že strážníci postupovali nezákonně, mohlo by se jednat o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Doporučované