Hlavní obsah

Muž zaměstnaný v domě izraelského ministra obrany se nabídl Íránu jako špión

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Benny Ganc.

Reklama

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet zatkla za špionáž muže zaměstnaného v domácnosti ministra obrany Bennyho Gance. Omri Goren podle čtvrtečních informací izraelských médií nabídl spolupráci skupině hackerů napojených na Írán.

Článek

Sedmatřicetiletý Goren pracoval v domě jako uklízeč a byl zadržen po svém kontaktu s člověkem napojeným na Írán. Podle listu The Jerusalem Post byl dotyčný spojen s hackerskou skupinou Black Shadow. K tajným informacím se podle listu Goren nedostal.

Goren nabídl, že může využít svou možnost dostat se do Gancova domu. „Aby dokázal, že to myslí vážně, vyfotografoval několik objektů v ministrově domě a poslal snímky (svému kontaktu). Byly mezi nimi i fotografie ministrova počítače,“ informovala Šin Bet.

Prokurátor ve čtvrtek proti Gorenovi vznesl obvinění ze špionáže, za niž v případě usvědčení hrozí trest od deseti do patnácti let vězení.

The Jerusalem Post napsal, že Goren kontaktoval Black Shadow po zveřejnění informace, že se tato skupina pokusila o hackerské útoky na cíle v Izraeli. Spojil se s ní přes službu Telegram, použil nepravé jméno a nabídl spolupráci za peníze.

Policie nyní přehodnocuje bezpečnostní opatření pro vstup zaměstnanců do domácností ministrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované