Hlavní obsah

Muž zapálil byt, ve kterém spalo šest lidí. Nájemce mu vypověděl smlouvu

Zásah Policie ČR v hořícím bytě.Video: Policie ČR

 

Reklama

Sedmatřicetiletý muž podle policie úmyslně zapálil minulou neděli byt v šestém patře domu v Praze 10, v němž spalo pět lidí a měsíční dítě. Policistům a hasičům se všechny lidi podařilo zachránit.

Článek

Kriminalisté muže obvinili z obecného ohrožení, v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let nebo výjimečný trest. Zároveň podali podnět na jeho vzetí do vazby. O případu na webu policie dnes informoval její mluvčí Jan Daněk.

Kriminalisté podle mluvčího zjistili, že požár založil jeden z nájemníků bytu, se kterým ten den pronajímatel ukončil kvůli jeho nevhodnému chování možnost ubytování. „Podle všeho se ale v noci do bytu vrátil a za použití hořlaviny založil oheň v předsíni, přestože věděl, že v bytě spí několik lidí, jedná se o šesté patro a lidé nebudou mít možnost úniku,“ uvedl mluvčí.

Událost se stala minulou neděli ve Vajdově ulici v Praze 10 brzy ráno. V době příjezdu záchranných složek stoupal z oken bytu černý dým a na balkoně stálo několik lidí, kteří volali o pomoc. Policisté vykopli dveře od bytu a snažili se dostat z bytu všechny lidi, v čemž jim pomohl jeden z hasičů za použití dýchací techniky, popsal Daněk.

Podobný případ se odehrál na Karvinsku

Loni v srpnu skončil podobný případ v Bohumíně na Karvinsku tragicky, zemřelo 11 lidí. Policie z vícenásobné vraždy obvinila tehdy čtyřiapadesátiletého muže. Přiznal se, že jeho motivem byly spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej manželka opustila a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem. Právě tento byt muž 8. srpna odpoledne zapálil. Uvnitř se konala oslava narozenin a bylo tam 15 lidí. Vyšetřování skončí pravděpodobně až v létě, kriminalisté ještě čekají na znalecké posudky. Muži též hrozí až výjimečný trest včetně doživotí.

Úmyslně byl oheň založen také loni v lednu v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž se udusilo osm lidí bydlících v ústavu, devátý klient zemřel později. Vyšetřování ukázalo, že oheň založil pravděpodobně některý z klientů, konkrétní pachatel však známý není.

Reklama

Související témata:

Doporučované