Hlavní obsah

Muž známý z kauzy „poslaneckých trafik“ odchází z ODS

Foto: Profimedia.cz

Exposlanec Petr Tluchoř.

Reklama

Bývalý poslanec Petr Tluchoř se rozhodl vystoupit z ODS. Ve straně končí po 25 letech.

Článek

„Odcházím částečně z pracovních důvodů. Bylo by ale nefér, pokud bych nepřiznal, že se už delší čas neumím pod politiku ODS a jejího aktuálního vedení podepsat. Neochota bránit základní principy osobní svobody v době takzvaně covidové je tak jen tou poslední kapkou,“ uvedl Petr Tluchoř na sociálních sítích.

Dodal, že i přesto podle něj v ODS zůstává řada lidí, která se nebojí říkat autentické názory. „Kéž se brzy prosadí. Věřím, že v Kramářově vile opět jednou usedne silný pravicový politik,“ dodal Tluchoř.

Seznam Zprávy se Tluchoře zeptaly, čemu se nyní hodlá věnovat. „Podílím se na projektu, který se bude věnovat i politice, zejména komunální, ale konkrétnější zatím být nemohu,“ odpověděl politik.

Politik byl dlouholetý poslanec a také předseda poslaneckého klubu ODS. Patřil mezi nejvlivnější občanské demokraty ve Sněmovně, jeho vzestup ale zastavila vládní krize v roce 2011. Tu spustila obvinění některých poslanců z tehdy vládní strany Věcí veřejných z úplatků „za loajalitu“.

Přes různé protislužby si je měl kupovat „majitel“ Věcí veřejných Vít Bárta. Tluchoř tehdy čelil obvinění, že krizi pomáhal inscenovat. Poté se mu už nepodařilo obhájit post šéfa poslaneckého klubu.

Trafiky a vazba

Definitivně ve Sněmovně skončil o rok později kvůli tehdy projednávanému daňovému balíčku. On a další dva poslanci ODS – Marek Šnajdr a Ivan Fuksa – odmítli schválení balíčku podpořit. Všichni tři nakonec na mandát rezignovali a tím de facto schválení balíčku umožnili.

Spekulovalo se, že to bylo výměnou za různé posty, v médiích dostali přezdívku „trafikanti“. Všichni tři to ale popírali. Věc byla stíhána a poslanci v roce 2013 dokonce skončili ve vazbě.

Nejvyšší soud ale později dospěl k závěru, že poslanci jsou kvůli poslanecké indemnitě (tedy neodpovědnosti za jakékoli projevy ve Sněmovně) vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat. Ve věci byl stíhán také expremiér Petr Nečas, který měl podle státního zástupce trafiky stranickým kolegům nabízet. Loni byl zproštěn viny.

Reklama

Doporučované