Hlavní obsah

Britské volby: Může Boris Johnson prohrát ve svém vlastním okrsku?

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér musí bojovat o vítězství ve vlastním okrsku na západě Londýna.

Reklama

aktualizováno •

V právě probíhajících předčasných parlamentních volbách může vzniknout více než kuriózní situace. Vládnoucí Konzervativní strana by mohla v hlasování zvítězit, ale její předseda Boris Johnson nemusí obhájit svůj mandát v londýnském okrsku Uxbridge – South Ruislip. Labouristé živí naději, že jejich mladý kandidát premiéra porazí.

Článek

Kick Boris out – vykopněte, zbavte se Borise. Labouristé na londýnském předměstí, které má svá hezká i méně příjemná zákoutí, vytáhli tento jednoduchý slogan. Cítí, že nejsou s tímto vzkazem úplně bez šancí. Žádný britský ministerský předseda za posledních sto let nevyhrál ve svém volebním okrsku s těsnějším rozdílem než Boris Johnson v Uxbridge – South Ruislip v roce 2017.

Johnsonův náskok 5 034 hlasů před nejbližším pronásledovatelem byl v roce 2017 (v roce 2015 to bylo 10 695 hlasů) skutečně nicotný ve srovnání s 26 457 hlasy, o které za sebou ve svém okrsku nechala druhého kandidáta v pořadí tehdejší premiérka Theresa Mayová.

Co tedy hrozí? Když Konzervativní strana získá většinu křesel v Dolní sněmovně, ale její lídr by se do parlamentu nedostal, Boris Johnson by na funkci ministerského předsedy musel rezignovat. Pyrrhovo vítězství by tak získalo svoji pikantní britskou variaci. Johnson by se stal po Arthuru Balfourovi v roce 1906 teprve druhým vládnoucím premiérem, který prohraje hlasování ve vlastním okrsku.

Labouristé se rozhodli do volebního klání vyslat 25letého mladíka Alího Miláního, který je snad úplně ve všem protipólem blonďatého a hřmotného ministerského předsedy. Rodák z Teheránu vyrůstal jen s maminkou a sestrou v mrňavém obecním bytě a mohl jen tiše snít o vzdělávacím „nóbl” dvojboji Eton College – Oxfordská univerzita vyhrazeném pro hochy z britské smetánky.

Milání je navíc představitelem corbynovského, silně levicového křídla Labour Party. Ztělesňuje i aktuální problém nejsilnější opoziční strany obviňované z antisemitismu. Milání coby 16letý mladík opakovaně odmítl právo státu Izrael na existenci. I když se za tyto výroky omluvil, skvrna na jeho reputaci už zůstala…

Boris Johnson toho se západolondýnským Uxbridge, kde v roce 1940 sídlilo velitelství 11. skupiny Fighter Command, tedy stíhacího letectva RAF, nemá mnoho společného. Premiér žije v severním Londýně a v okrsku se ani během předvolební kampaně příliš nevyskytoval. Vzhledem k tomu, že je hlavní tváří celonárodní kampaně toryů, se ani není co divit. Jeho štáb se zaklíná, že se premiér v posledních dnech před volbami „polepší”.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka Hawker Hurricane v Uxbridge.

Jeho mladý vyzyvatel ale Johnsonovi slabou vazbu na Uxbridge a malou přítomnost v okrsku dává pocítit. „Premiér sem byl vyslán na padáku,” komentuje Alí Milání politický „výsadek” oblíbeného konzervativního politika na „cizí” území.

Milánímu se nelíbí, že Boris Johnson odmítl přijít do místního kostela sv. Ondřeje na první předvolební debatu s ostatními kandidáty. Konzervativci navíc neposlali ani náhradníka, a debata se tak musela zrušit.

Britské parlamentní volby nabízejí více než 650 jednotlivých mikropříběhů a dramat v jednotlivých volebních okrscích rozesetých od Cornwallu po Aberdeen. Na mnoha místech hlasování nerozhodují celostátní témata, jako je brexit, nýbrž prokazatelná snaha jednotlivých poslanců zlepšit kvalitu života obyvatel v daném okrsku.

Alí Milání má pocit, že v tomto směru Boris Johnson své „ovečky” zrazuje. Zdůrazňuje, že Johnson prý nehnul ani prstem, když se kvůli kritickému stavu rozpadající se budovy muselo zavřít dětské křídlo místní nemocnice Hillingdon.

Pro místní je obrovským tématem také plánované rozšíření nedalekého letiště Heathrow. Byť Boris Johnson podporoval jinou variantu, podle Miláního a uxbridgeské odnože Labour Party se proti třetí ranveji na Heathrow nevyslovil dost zřetelně.

Jak si oba kandidáti vlastně stojí? Podle mládežnické skupiny Youth Can se Miláního šance v Johnsonově okrsku zvýšily už tím, že od posledních parlamentních voleb dosáhlo 3 000 obyvatel Uxbridge – South Ruislip 18. roku věku. Naopak 1 500 starších obyvatel – papírově voličů Konzervativní strany – z tohoto světa odešlo.

Volební model agentury YouGov z 27. listopadu ale říká, že vítězství kandidáta Konzervativní strany je v kategorii „likely”, tedy pravděpodobné. Jde o mezistupeň mezi „safe seat”, bezpečným poslaneckým křeslem, kde protikandidáti neměli ani mizivou šanci, a tzv. „lean”, tedy okrskem, kde je jeden z kandidátů mírným favoritem.

Boris Johnson by měl v Uxbridge získat okolo 50 procent odevzdaných hlasů, zatímco jeho vyzyvatel – labourista Milání – asi 37 procent. Kdyby se ale náhodou voliči liberálních demokratů, Zelených a protibrexitově smýšlejících konzervativců rozhodli volit takticky a „naházeli” to labouristům, ministerský předseda by byl ve velkých nesnázích.

Reklama

Doporučované