Hlavní obsah

Může být až 60 tisíc nakažených denně. Hrozí, že testy epidemii neuhlídají

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šíření koronaviru se vyvíjí podle nejhoršího scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Reklama

Pokud se koronavirus v Česku bude dál šířit současným tempem, testování za tři týdny nebude stačit na podchycení vývoje počtu nakažených. Denně může přibývat 60 tisíc nakažených.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Šíření koronaviru v posledních týdnech naplnilo nejhorší scénáře. Podle poslední prognózy Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by při současném tempu mohlo ve dnech kolem Mikuláše denně přibývat skoro 60 tisíc pozitivně testovaných.

Problém je v tom, že takové přírůstky nakažených by tuzemské laboratoře za nynějšího provozu ani nebyly schopny vykazovat. V pracovních dnech se většinou neprovádí více než 150 tisíc testů denně, s pozitivním výsledkem vychází jen menšina z nich.

Například v pondělí bylo v Česku provedeno téměř 47 tisíc testů metodou PCR a skoro 49 tisíc antigenních testů. Pozitivní výsledek vyšel zhruba u 11 500 testů.

Pokud by laboratoře měly odhalovat počty nakažených, které za pár týdnů předpokládají statistici, musely by tedy provádět mnohem více testů.

Teoreticky to možné je. Letos na jaře se díky povinnému testování ve firmách provádělo mnohem více antigenních testů, v některých dnech i přes 300 tisíc. Tento druh testů je však podle mnoha odborníků nespolehlivý a vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se od něj odklání. Přesnější metoda testů PCR je zase dražší a provozně náročnější.

Model statistiků předpokládá, že při nynější hodnotě reprodukčního čísla 1,4, které vyjadřuje vysokou rychlost šíření infekce, by počet nových případů vystoupal do 5. prosince na více než 58 tisíc denně. Při reprodukčním čísle 1,3 by to bylo více než 41 tisíc.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Scénáře šíření koronaviru podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

„Při stávajícím objemu testů a jejich relativní pozitivitě jsou tyto počty případů již mimo detekovatelný rozsah,“ poznamenává k těmto číslům prognóza ÚZIS, která vychází z čísel z minulého týdne a která byla v pondělí rozeslána krizovým týmům pro boj s epidemií. Seznam Zprávy mají prognózu k dispozici.

Největší počty záchytů pozitivních testů hlásily laboratoře z okresů Šumperk, Prostějov, Olomouc, Vyškov, Strakonice a Brno-město. „V těchto okresech je evidován týdenní počet nově zachycených případů významně nad 700 na 100 tisíc obyvatel při prorůstové dynamice v čase,“ uvedli statistici.

Většina odhalených infekcí se týká mladších lidí a nemoc má obvykle mírný průběh. Zároveň ale rostou počty starších pacientů i zátěž nemocnic.

„V posledních týdnech narostla zátěž seniorní populace 65+, týdenní počty překročily hranici 300 na 100 tisíc obyvatel,“ napsal ÚZIS. Zatímco v prvním listopadovém týdnu leželo na jednotkách intenzivní péče s covidem průměrně 338 pacientů, následující týden to bylo 492 případů.

Podle analýzy se nákaza ze 75 až 80 procent šíří mezi lidmi, kteří se proti nemoci covid-19 neočkovali. Projevuje se také, že převažující varianty viru mají schopnost očkování „unikat“. „Ochranný efekt očkování proti nákaze klesl u seniorů 65+ na cca 60 procent,“ doplnili statistici.

Vláda chce na rychlé šíření nákazy reagovat dalším zpřísněním některých omezení. V pondělí večer se však na konkrétních krocích neshodla, znovu má jednat ve čtvrtek. Zvažuje se ukončení uznávání antigenních testů jako covidového certifikátu, ale i takzvaný bavorský model, kdy se neuznává žádný typ testů, nebo rakouský, v němž se omezuje neočkovaným i volný pohyb.

Reklama

Doporučované