Hlavní obsah

Muže, jenž zradil Ameriku, vítal izraelský premiér jako hrdinu

Foto: Profimedia.cz

Jonathan Pollard na archivním snímku z roku 2015.

Reklama

V Americe odsouzený špion Jonathan Pollard stanul ve své vysněné zemi po dlouhých 30 letech ve vězení. Jako jediný Američan v historii dostal doživotí za to, že pracoval pro spojence.

Článek

Pro mnohé Izraelce to byla dojemná chvíle. Šestašedesátiletý Jonathan Pollard spolu s manželkou Ester vystoupili z letadla, stáhli si roušky a poklekli, aby políbili Svatou zemi. Poté někdejšího špiona přivítal premiér Benjamin Netanjahu, který páru předal nové izraelské doklady. „Teď můžete začít život znovu, ve svobodě a štěstí,“ popřál jim.

Pollard si tak splnil životní sen, o přesunu do Izraele mluvil dlouhá léta během svého věznění. Uskutečnit ho mohl od listopadu, kdy vypršela lhůta pro jeho podmínečné propuštění. Venku z vězení byl Pollard už posledních pět let, o svobodě se ale v jeho případě dalo mluvit spíše v uvozovkách. Bývalý špion musel nosit elektronický náramek mapující jeho pohyb, od sedmi večer do sedmi ráno musel pobývat doma, nesměl cestovat do zahraničí ani opustit New York. Policie měla také stálý přístup k jeho počítači.

Bývalý zpravodajský analytik amerického námořnictva byl poprvé zatčen v roce 1985. Americký žid Pollard se v osmdesátých letech seznámil v New Yorku s izraelským plukovníkem, jemuž začal za úplatu předávat tajné materiály námořnictva. Než ho zatkli, stačil Pollard předat Izraelcům tisíce tajných dokumentů. Odměnou za to mu byly desítky tisíc dolarů.

Odtajněné dokumenty CIA ukázaly, že právě díky jeho informacím mohli Izraelci podniknout v roce 1985 útok na vedení Organizace pro osvobození Palestiny v tuniském exilu. Při akci bylo zabito na šest desítek lidí.

Foto: Profimedia.cz

Jonathan Pollard s manželkou Ester na cestě do Izraele

Dva roky po svém zatčení dostal Pollard u soudu výjimečný trest doživotí. Žádný jiný americký špion pracující pro některou ze spojeneckých zemí neodešel od soudu s tak vysokým trestem. Pollard ho dostal navzdory svému přiznání – advokáti mylně sázeli na to, že jejich klient se díky němu dočká nižšího trestu.

Pollard ve vězení nejdříve neskrýval hořkost a obviňoval židovský stát, že nedělá dost pro jeho vysvobození. Zároveň ale toužil po tom, se do země, pro niž pracoval, přestěhovat a žít tam. S bytem si ostatně nemusí dělat starosti – v Jeruzalémě jeden zařízený mají. Žila v něm Pollardova manželka Ester, která se po špionově propuštění přesunula do New Yorku. Izraelské občanství měl Pollard slíbené už od devadesátých let.

Když před měsícem zveřejnil snímek, na němž jeho manželka Ester přestřihává elektronický náramek, bylo jasné, že se stěhování do Izraele blíží. Nakonec se stalo i politickým tématem a Netanjahuovým triumfem. Z korupce a podvodů obviněný premiér povede svoji stranu Likud do dalších parlamentních voleb a příležitost přivítat Pollarda osobně na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu si nenechal ujít.

Jak informoval deník Haarec, přiletěl Pollard letadlem patřícím americkému židovskému miliardáři Sheldonu Adelsonovi. Tento vlastník sítě kasin je dlouholetým sponzorem a podporovatelem izraelské pravice včetně Netanjahua. Adelson také vlastní izraelský deník Israel Hayom, který má blízko k Netanjahuovi. „Čekáme na vás,“ řekl premiér Pollardovi během jejich listopadového telefonického rozhovoru.

Navzdory tomu, že Pollard zradil svoji vlast, přivítala jeho příjezd prakticky celá izraelská politická scéna. Netanjahu ale o datu špionovy „aliji“ dosavadním koaličním partnerům neřekl, Modrobílí si tak připsat body do předvolební kampaně nemohli.

Pollardova popularita v Izraeli vedla komentátory i k úvahám o jeho možném zapojení do politiky. Spekulovalo se, že by se exšpion mohl objevit na kandidátce Netanjahuova Likudu, případně některé z dalších pravicových stran. Rabín Pesach Lerner, který má k rodině Pollardových blízko, ale řekl, že se nic takového nechystá.

Reklama

Související témata:

Doporučované