Hlavní obsah

Může rozhodnout referendum, řekl Babiš o zlínské nemocnici za 8 miliard

Nová krajská nemocnice má stát ve zlínských Malenovicích. Babiš míní, že by se politici mohli přeptat lidí, zda o to stojí.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Budoucnost krajské nemocnice ve Zlíně dál rozděluje místní i politiky. Premiér Andrej Babiš při návštěvě regionu řekl, že by o zařízení mohli hlasovat voliči.

Článek

Postavit ve Zlíně novou krajskou nemocnici za osm miliard korun na zelené louce, nebo opravit stávající pavilony se staletou tradicí? Plán dál rozděluje místní i politiky. Podle premiéra Andreje Babiše by mohli o miliardovém projektu rozhodnout sami občané. „Nechávám rozhodnutí na krajských politicích. Vnímám samozřejmě rozpor. Možná by bylo dobré na to udělat referendum, ať se vyjádří sami občané,“ sdělil předseda vlády při středeční návštěvě Zlínského kraje.

Nová nemocnice má stát ve zlínských Malenovicích, na druhém konci města oproti stávajícímu areálu. Její zastánci plánují dokončení v roce 2025, za dva roky podle nich mohou začít stavební práce.

Podle hejtmana kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který přesun prosazuje, funguje zastupitelská demokracie proto, aby rozhodla zásadní věci. „Určitě bych panu premiérovi přitakal, kdyby on dělal referenda k závažným otázkám. Beru to tak, že chtěl vykličkovat ze složité situace, kdy členové jeho hnutí v kraji přesun nepodporují,“ reagoval Čunek.

Tvrdí, že projekt v Malenovicích je jedinečný plán pro Českou republiku a opravu stávajícího areálu považuje za neefektivní. „Dostavba současné nemocnice by trvala dvanáct let a vyšla na deset miliard korun,“ řekl už dřív. Pacienty by navíc rušil hluk ze stavby, někteří by se museli dočasně stěhovat do jiných nemocnic.

Vedení kraje se kvůli budoucnosti nemocnice rozhádalo. Hnutí ANO dokonce uvažuje o konci v koalici. O setrvání budou členové hlasovat v pátek. „Rozhodne krajská členská základna. Zachováme se podle toho, jak si bude přát,“ uvedl pro Seznam Zprávy náměstek hejtmana Jiří Sukop (ANO).

Hejtman řekl, že podle jeho informací k hlasování v ANO ani nedojde. „Oni to skrečovali. Byl bych rád, kdyby odešli, ale oni to neudělají. Je to pro ně nevýhodné. Jako koaliční partner jsou na nic,“ poznamenal. Strany se utkají v krajských volbách na podzim.

Sukopovi vadí, jakým způsobem hejtman novou nemocnici ve zlínských Malenovicích prosazuje. „Apriori nejsme proti nové krajské nemocnici, ať už bude stát kdekoli. Mám negativní postoj ke způsobu prosazování investičního záměru a ke způsobu financování. Kraj se velmi zadluží,“ uvedl náměstek. Vize financování podle něj neodpovídá realitě.

Upozornil také na to, že kraj před rokem schválil navýšení nákladů na vlakové či autobusové linky. „Za deset let to znamená 5 až 6 miliard navíc. Jako ekonom za sebe říkám, že další větší investice bude problematická,“ doplnil Sukop.

Krajští zastupitelé už projekt řešili vícekrát. Loni při červnovém hlasování neprošel, zato před Vánoci jej překvapivě schválili. Čunek jej těsnou většinou 23 hlasů prosadil navzdory hlasům koaličního hnutí ANO. Oproti předchozímu hlasování se na stranu nové nemocnice postavili opoziční zastupitelé SPD a sociální demokrat Lubomír Vaculín. Názor změnil také Stanislav Devátý z koaliční ODS a přesun posvětil. „Rozhodně se k tomu teď nebudu vyjadřovat,“ řekl.

Projekt se na předvánoční jednání zastupitelstva kraje dostal narychlo. O jeho zařazení nevěděli ani někteří radní, nebyl také předem zveřejněný na úřední desce. Podle Ministerstva vnitra tak zastupitelé porušili zákon.

Čunek s tím nesouhlasí. „Ministerstvo vnitra nám poslalo politický dokument, což jako vrchol státní správy dělat nemá. Předseda ČSSD Hamáček uložil svým lidem, aby to nějak zpochybnili, ač všechna právní stanoviska svědčí o tom, že jeho odborníci problém nenašli,“ opáčil. Opakování hlasování ale nevyloučil.

Hlasování bylo v pořádku i podle hejtmanova náměstka Petra Gazdíka (STAN). „Z hlediska zákona rozhodně, jednací řád to umožňuje. Pokud má Ministerstvo vnitra jiný názor, tak jde o politizaci problému,“ řekl Gazdík. A nebránil by se ani opakování hlasování, pokud to Ministerstvo vnitra bude dál žádat.

Podle něj se musí kraj rychle rozhodnout. „V případě, že nic neuděláme a novou nemocnici nepostavíme, budeme v příštích čtyřech letech muset investovat 800 milionů korun podle toho, jak to stanovuje hygiena,“ zdůraznil Gazdík.

Nová nemocnice místní občany, lékaře i politiky dál rozděluje. Podle kritiků je projekt megalomanský a fakticky bude ještě mnohem dražší. Navíc může ohrozit ekonomickou stabilitu kraje, který čtyři miliardy na stavbu zaplatí ze svého. Další tři miliardy chce získat pomocí úvěru a zbytek uhradí nynější Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. „Při opravách nikdy nedosáhneme kvalit nové nemocnice,“ namítl hejtman.

Projekt rozděluje také hnutí ANO v regionu. Třeba zlínský primátor Jiří Korec se zařízením nemá problém, i když by uvítal relevantní srovnání obou variant. „Od začátku vítám rozhodnutí kraje investovat do zdravotnictví. Byli bychom sami proti sobě, kdybychom to nechtěli. Jako problém vnímám, že nebyla udělaná adekvátní srovnávací studie. Udělal se nový projekt v Malenovicích a vzal se dvanáct let starý projekt na rekonstrukci, který se jen vynásobil koeficientem do současných cen. Srovnávali jsme jablka s hruškami,“ sdělil.

Ani on by s referendem neměl problém. „Ale kdyby se uskutečnilo, je třeba zajistit občanům adekvátní informace. Ty nemáme, takže je otázka, podle čeho by se rozhodovali,“ dodal primátor.

Reklama

Doporučované