Hlavní obsah

Muže s igelitkou, který zastavil tanky, režim nejspíš popravil, tvrdí novinář Etzler

Co se stalo s mužem, který se stal ikonou událostí v Pekingu v roce 1989?Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý zpravodaj České televize Tomáš Etzler v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu hovoří o tom, co se ví o osudu muže, který zastavil na náměstí Tien-an-men kolonu tanků.

Článek

„Velmi pravděpodobně byl ten muž okamžitě popraven nebo následně zemřel ve vězení,” říká Etzler. „Hledaly ho desítky čínských i zahraničních novinářů a on už se nikdy neobjevil. Myslím, že je naprosto nemožné, aby se za současné vlády něco, jako byly události na náměstí Tchien-an-men, v budoucnosti opakovalo. Ta vláda se už z toho poučila. V Číně už ani mladí lidé kvůli cenzuře nevědí, k čemu tehdy došlo. Mladí lidé v Číně teď nemají vůbec žádný zájem o politiku. A jakýkoliv disent se nyní v Číně potírá úplně v zárodku, takže aby se vytvořilo nějaké hnutí, kde by protestovaly statisíce lidí proti režimu, to zatím Číně nehrozí,” tvrdí Etzler.

Čínský ministr obrany Wej Feng-che dnes prohlásil, že krvavý zásah armády proti demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men před 30 lety byl „správným“ rozhodnutím a poukázal na následnou „stabilitu“ země. V odpovědi na otázku vznesenou po jeho projevu na bezpečnostním fóru v Singapuru označil tento vysoce postavený čínský politik tehdejší několikatýdenní protesty studentů žádajících o demokratizaci země za politické „nepokoje“, napsala agentura Reuters. Poukázala při tom na fakt, že se čínští vládní činitelé jen výjimečně vyjadřují k událostem ze 4. června 1989; zmínky o nich jsou v Číně tvrdě cenzurovány.

„Všichni se starají o Tchien-an-men po 30 letech,“ řekl ministr Wej. „Během těch 30 let Čína pod vedením komunistické strany prošla mnoha změnami – myslíte, že vláda jednala 4. června nesprávně? Vláda dospěla k závěru rázně ukončit ty nepokoje.“ Vývoj v Číně od roku 1989 ukázal, že vládní akce byly oprávněné, dodal Wej.

Protesty na náměstí Tchien-an-men byly „politickým chaosem, který ústřední vláda potřebovala uklidnit, což byla správná politika,“ řekl ministr obrany. „Díky tomu se Čína těší stabilitě, a když ji navštívíte, dokážete pochopit tu část její historie.“

Nadcházející úterý bude dnem 30. výročí brutálního potlačení protestů vedených studenty čínskou armádou. Skupiny na obranu lidských práv a svědci mluví o stovkách nebo dokonce tisících zabitých demonstrantů; Čína nikdy nezveřejnila oficiální konečný počet obětí. Tehdejší protesty připsala kontrarevolucionářům usilujícím o svržení vlády komunistů.

Výročí potlačení studentských protestů z roku 1989 nebude oficiálně připomínat komunistická strana ani vláda.

Reklama

Doporučované