Hlavní obsah

Může to být horší než na podzim, zní z nemocnic v nejvíce zasaženém kraji

Foto: Tomáš Svoboda, Kamila Krupová, Josef Javůrek

Centrum Zlína

Reklama

Zlínský kraj je na tom nejhůře v republice. Už pátý den se drží v pátém stupni protiepidemického systému, což odpovídá kritickému stavu.

Článek

Situace kolem koronaviru se v posledních dvou týdnech ve Zlínském kraji značně zhoršila. Kvůli nárůstu nakažených klesá počet volných lůžek ve čtyřech krajských nemocnicích - ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně. Obávají se, že se blíží ohromný nápor.

„U standardních pacientů nám to roste nahoru. Před 14 dny jsme byli na třiceti covid pozitivních pacientech v celé nemocnici. Včera jsme měli přes šedesát. Predikce pro Zlínský kraj nejsou vůbec dobré. Pokud by bylo R 1,24 stejně jako včera, tak bychom v nemocnicích mohli brzy mít přes osm set hospitalizovaných pozitivních pacientů,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice, která si už na podzim sáhla na dno svých kapacit.

Celkem je v nemocnicích v kraji hospitalizováno 298 covid pozitivních lidí, 42 z nich pak na lůžkách intenzivní péče. Kvůli sílícímu náporu nakažených nemocnice musí pozastavovat plánované operace. Zlínská nemocnice chce také obnovit covidovou stanici s několika desítkami nových lůžek.

„Ve srovnání se situací před dvěma týdny vzrostl počet covid pozitivních pacientů na našich lůžkových stanicích téměř o čtyřicet procent. Snažíme se maximálně uvolňovat naše kapacity přesunem necovidových pacientů do zařízení následné péče v kraji. Znovu musíme pozastavit veškeré plánované operace a otevřít další covidové stanice. Pokud se naplní predikce, budeme jich potřebovat ještě mnohem více než během podzimní vlny pandemie,“ zhodnotil situaci Radomír Maráček, předseda představenstev Nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Chybí i sestry a lékaři. Ve velkém

Své obavy vyjádřil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Podle něj by při stávající hodnotě čísla R (1,2) mohly veškeré krajské nemocniční kapacity být zaplněny už o Vánocích. V tuto chvíli by podle něj celkové kapacity nemocnic měly být naplněny zhruba ze 60 %.

Pro ARO a JIP je celková kapacita v kraji 170 lůžek, kdežto u standardní péče 671 a od 6. prosince poté navýšená na 689.

Kromě volných lůžek chybí nemocnicím také sestry a lékaři. Kvůli nedostatku personálu nemocnice opět poptávají externí pomoc včetně brigádníků. Zároveň budou nejspíš muset rušit plánované dovolené. Podle Holiše je v kraji celkem 600 nemocných zdravotních sester a 192 lékařů.

Skóre protiepidemického systému ukazuje pro Zlínský kraj 81 bodů. Nejvyšší pátý stupeň přitom začíná na 76 bodech. V tomto stavu se kraj drží už od neděle. Kromě něj jsou ve stejném stupni i Liberecký a Moravskoslezský kraj.

Zlínský kraj má celkově nejhorší statistiky z celého Česka. V úterý tu přibylo celkem 652 nakažených, což je nejvíc za poslední měsíc. Nejvíce nových nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel je momentálně na Kroměřížsku - 528. Po něm následuje Havlíčkobrodsko s přírůstkem 519.

Reklama

Doporučované