Hlavní obsah

Může vláda nařídit lidem, jak mají truchlit na pohřbu? Může

V Tádžikistánu platí nové regulace, týkající se projevů emocí při pohřbu.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Může vláda lidem nařídit, jak mají truchlit za své nejbližší? Tádžická státní náboženská komise nedávno vydala nové regulace, jak mají probíhat místní pohřby.

Článek

Úředníci říkají, že se tak snaží zabránit extrémním projevům emocí a omezit tak uplatňování tradic, které nejsou pro Tádžikistán typické.

Od teď je například zakázáno:

  • Oblékat se do černého
  • Tahat se za vlasy
  • Běhat za rakví
  • Najímat si truchlící
  • Nebo naříkat příliš hlasitě

Vládní nařízení jsou založena na islámském právu šaría - speciálně podle islámského učení Hanafi, ke kterému se hlásí většina našich obyvatel. A v minulých letech vznikla poptávka po takových pokynech, podle kterých by bylo možné provádět pohřby a smuteční rituály.

Tato pravidla jsou jedním z mnoha pokusů vlády kontrolovat různé aspekty života obyvatel Tádžikistánu. Jiná nařízení třeba regulují, jak mají vypadat ženské šátky, jaká má být délka vousů, nebo třeba i to, kolik má být jídla, které se podává na svatbách.

Někteří Tádžikové jsou přesvědčeni, že takové regulace nebudou lidmi přijaty.

„I prorok brečel, když truchlil kvůli ztrátě svého syna - Ibrahima. Myslím, že pláč je normální. A kontrolovat to bude velmi složité. Je možné, že ani vysoké pokuty nedokážou donutit lidi, aby kontrolovali své emoce,” zaznívá.

Reklama

Související témata:

Doporučované