Hlavní obsah

Může za to Bill Gates, tvrdí o pandemii ruská média

Svět bez obalu: Miliardář Bill Gates se stal terčem fake news. Ve vysílání ruské státní televize ho očerňují, že je jedním ze strůjců současné pandemie.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Falešné zprávy namířené proti jednomu z nejbohatších mužů planety zahlcují sociální sítě. A nejen ty. I státní média v Rusku osočují Gatese z toho, že stojí za pandemií covid-19. Důvod? Aby vydělal na vakcíně.

Článek

Každý pátek se v ruské státní televizi vysílá televizní pořad Člověk a zákon, který sledují miliony diváků. V rámci jeho vysílání se objevuje řada nepotvrzených konspiračních teorií o pandemii koronaviru sesbíraných po celém internetu.

V pořadu se objevila i kontroverzní reportáž o zakladateli Microsoftu Billu Gatesovi. Vystoupili v ní různí ruští experti, kteří se snažili podpořit bizarní, nepodložené příběhy o koronavirové vakcíně, která je prý uložena na mikročipech a vkládána pod lidskou kůži.

„Když se jim někdo nebudete hodit do systému, který chtějí vytvořit, tak vás vypnou zapnutím jednoho tlačítka,“ uvedl jeden z expertů v reportáži.

Zařadili do ní i Gatesovo vystoupení z roku 2015 v rámci konference TED, kde varoval před budoucí pandemií neznámého viru. Konspirační teoretici se nyní na základě jeho dřívějšího výroku o nákaze domnívají, že byl nějakým způsobem zapleten do vzniku současné koronavirové pandemie, protože chce vydělávat na vakcíně. Tyto nepotvrzené informace citovala i televizní reportáž.

Sám Bill Gates se k těmto lživým informacím vyjádřil. „Dezinformace jsou velmi nebezpečný prostředek. Zvláště pak během takovéto krize, kdy lidská potřeba věřit šíleným věcem stoupá. Koho bychom měli obvinit, pokud můžeme? Víte, my všichni jsme teď ve velmi těžké situaci - já méně než ostatní. Ale je velmi nebezpečné, když někdo říká: Měli bychom vzít tu a tu zemi a obvinit ji. Nebo tuto osobu, protože je jiná než my…,“ prohlásil filantrop.

Dezinformace o Gatesovi nejsou jediné, které ruská státní média vypouštějí. Už měsíce poskytují svůj hlavní vysílací čas dalším konspiračním teoriím. Například reportáž uveřejněná v únoru naznačuje, že je za pandemii zodpovědný prezident Donald Trump.

Ve zprávě Evropské unie se uvádí, že státní média v Rusku vedou „koordinovanou kampaň“ s cílem „zasít zmatek“ o původu koronaviru. Ať se jedná o obviňování americké armády, mezinárodních farmaceutických firem, nebo teď nejnověji o zmiňovaného miliardáře Gatese.

Podívejte se na celou reportáž v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované