Hlavní obsah

Muzea a galerie v pátek zavřou. Zaorálek ale pro dvě vyjednal výjimku

Foto: vlada.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Galerie a muzea musí od pátku zavřít, dvě výstavy však dostanou výjimku a lidé se do nich podívají i po 18. prosinci. PES nakonec nezavře ani galerie, ve kterých se umění prodává.

Článek

S návratem do čtvrtého stupně PES v Česku kromě restaurací zavírají i muzea, galerie či zoologické zahrady. Dvě výstavy v Národním muzeu a Národní galerii však zůstanou otevřené. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) to prolobboval u hlavní hygieničky.

Vláda jeho návrh, aby muzea a galerie zůstaly otevřené i ve stupni čtyři, neschválila a Zaorálka přehlasovala. Ten se proto obrátil na Jarmilu Rážovou.

„S hlavní hygieničkou jsme se domluvili alespoň na možnosti výjimky pro takové akce, které jsou spojeny s unikátními zahraničními zápůjčkami, jako je třeba výstava Sluneční králové v Národním muzeu či Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii v Paláci Kinských v Praze,“ uvedl ministr kultury.

Obě akce podle něj bude možné od pátku dál navštěvovat, avšak za dodržení přísných hygienických podmínek, které by měly obě instituce brzy zveřejnit na svých webových stránkách.

Zaorálek zároveň uvedl, že otevřeno po 18. prosinci budou moct mít i galerie, které fungují jako prodejní. Vztahovat se na ně budou stejné podmínky jako pro malé obchody.

Reklama

Doporučované