Hlavní obsah

Můžeme si za to sami, říkají J. A. R. o politicích a náladách mezi lidmi

S J. A. R. nejen o hudbě. Můžeme si za to sami, říkají o politicích a náladách mezi lidmi.Video: Dan Sywala

 

Reklama

Roman Holý, Dan Bárta, Oto Klempíř, Michael Viktořík a další. Řeč je o legendárních J. A. R., kteří slaví třicet let existence. Oslavy probíhají už několik měsíců a vrchol proběhne symbolicky 17. listopadu ve Velkém sále Lucerny. Během rozhovoru pro Seznam se tak kromě speciálního setlistu a úspěchu poslední desky Eskalace Dobra mluvilo i o vývoji české společnosti.

Článek

Začít se nedalo jinak než vzpomínkou na listopad 1989.

„O tom se těžko mluví, protože je to strašně dávno – a jak se ví, tak se vzpomínky zkreslují. Když budu generalizovat, tak jsme se těšili, že po těch demonstracích nějak ty komunisty doválcujeme do konce. To se povedlo a v super teatrálním stylu,“ zmiňuje Oto Klempíř.

Většina lidí si podle něj neuvědomovala, za co vlastně zvoní klíči. „Kdo věděl, co je ve skutečnosti svoboda v podnikání, vlastnictví médií, fondů, svoboda volby nejrůznějších politických subjektů? Vlastnictví půdy, kultury, dotací a všeho toho, co dnes považujeme za úzké hrdlo demokracie, protože se nám toho nedostává. Jaksi jsme to tak trochu zkazili. To, že u moci nebo na Hradě jsou lidé, kteří ovládají politiku a vypadají takhle, k tomu jsme nějakým způsobem dospěli sami, vlastními chybami,“ myslí si Klempíř.

Pochopitelně jsme se zaměřili i na oslavy třiceti let existence kapely, z nichž ta hlavní se odehraje ve Velkém sále Lucerny. „Pro Lucernu jsme připravili speciální set, který bude i hodně humorný. Dali jsme tam dvacetivteřinové bonusy, které většinou tvořily konce našich desek. S tím, abychom během dvou hodin obsáhli třicet věcí. Protože část šňůry se jmenuje Třicet případů majora Romana,“ říká Klempíř.

Celou reportáž najdete v úvodním videu. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované