Hlavní obsah

Můžete kandidovat, řekl úřad Dernerové. Je to Klondike, zlobí se senátorka

 

Reklama

Magistrát v Mostě potvrdil, že senátorka Alena Dernerová bude kandidovat v senátních volbách.

Článek

Alena Dernerová se může o víkendu znovu ucházet o post senátorky. Rozhodl o tom mostecký úřad, když zamítl žádost místopředsedkyně Severočechů.cz Hany Jeníčkové, která minulý týden podala žádost o stažení kandidatury Dernerové. Klíčový byl fakt, že krok Jeníčkové o den později zpochybnil další místopředseda Severočechů Jiří Zelenka.

Hnutí Severočeši.cz před zhruba dvěma roky začalo řešit vážné spory. Právě Zelenka a Jeníčková patří k znesvářeným skupinám, které proti sobě uvnitř hnutí bojovaly.

Kdo má hlavní slovo?

Podle mluvčí mosteckého magistrátu Aleny Sedláčkové není v současné době v hnutí jasné, kdo je za něj oprávněný jednat. „A protože v obdobné věci dosud nerozhodoval Nejvyšší správní soud ani jiný k tomu příslušný soud, nezbývá magistrátu než k podání Hany Jeníčkové nepřihlížet,“ doplnila Sedláčková.

Dernerová samozřejmě rozhodnutí magistrátu vítá. „Byla jsem ze všeho vystresovaná. Viděla jsem to tak padesát na padesát,“ řekla Seznamu.

Lékařka a bojovnice proti korupci na severu Čech před šesti roky senátní volby na Mostecku jednoznačně vyhrála. Favoritkou je i nyní. Kandidovat proti ní bude olympijský vítěz Jiří Šlégr nebo další lékař Jiří Biolek.

U nás na Klondiku

V rozhovoru pro Seznam Dernerová také uvedla, že do kampaně investovala až stovky tisíc korun a že ji navzdory posledním událostem rozhodně neukončila.

„Tohle se absolutně nikdy v České republice nestalo. Je to novum a opět u nás na Klondiku. To je možná i špatný název. Já si myslím, že v našem regionu funguje mafia model," komentuje dění ve svém hnutí Dernerová.

Hnutí Severočeši.cz se rozhádalo před zhruba dvěma roky, kdy byla z vedení odstavena na valné hromadě skupina členů v čele s Hanou Jeníčkovou.

Foto: ČTK

Alena Dernerová.

Soud pak v červenci prohlásil zmíněnou valnou hromadu za neplatnou a Jeníčková toho využila. Stáhla také celou kandidátku Severočechů pro krajské volby. Proti tomu podalo vedení hnutí žalobu k ústeckému krajskému soudu.

Jenže po valné hromadě, kterou soud zneplatnil, se konaly další dvě, a na jedné byl předsedou zvolen poslanec Bronislav Schwarz, který se do sněmovny dostal na kandidátce hnutí ANO.

Severočeši mají nyní v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu Ústeckého kraje osm mandátů. Do Senátu byl za toto hnutí vedle Dernerové zvolen i Jaroslav Doubrava a mezi poslanci ve sněmovně sedí z řad Severočechů kromě Schwarze i Vlastimil Vozka (také za ANO).

Reklama

Doporučované