Hlavní obsah

Můžete zůstat, americký soud se postavil proti Trumpovu zákazu

Americký soud zrušil Trumpův příkaz pro migranty na území Spojených států.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Na amerických letištích demonstrují stovky lidí. Nesouhlasí s exekutivním příkazem prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Americký soud v sobotu dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří už jsou na území Spojených států a vztahuje se na ně migrační výnos nového prezidenta Donalda Trumpa. Soud ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy a hrozila jim deportace.

Exekutivní příkaz prezidenta Trumpa zakázal na 90 dnů vstup lidem z převážně muslimských zemí - Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Na 120 dnů pozastavil také program Spojených států na přijímání uprchlíků, až do odvolání zakazuje vstup do USA migrantům ze Sýrie.

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť.

„Hrozí nebezpečí, že dojde k podstatným a nenapravitelným újmám vůči uprchlíkům, držitelům víz a dalším osobám národností, které podléhají exekutivnímu příkazu z 27. ledna 2017,” uvedla soudkyně v rozhodnutí.

ACLU zablokovala Trumpův protiústavní muslimský zákaz. Vítězství.

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje Trumpovo rozhodnutí za špatné, uvedl dnes podle webu magazínu Der Spiegel její mluvčí Steffen Seibert.

"Je přesvědčena, že ani nezbytný, rozhodující boj proti terorismu neospravedlňuje obecnou podezíravost vůči lidem z konkrétního prostředí nebo konkrétního vyznání," dodal Seibert.

Merkelová podle něj v sobotním telefonickém rozhovoru Trumpovi řekla, že jeho kroku lituje.

Na amerických letištích se demonstruje

Někteří z těch, co se do USA dostali, byli zadrženi na letištích. Kvůli tomu protestují stovky Američanů před newyorským terminálem J. F. Kennedyho, v Bostonu, Los Angeles nebo San Franciscu.

Trump hodlá omezení uvolnit až po zpřísnění prověrek potenciálních přistěhovalců ze zemí, jež Washington považuje za rizikové vzhledem k terorismu. Prezident v sobotu prohlásil, že jeho krok funguje a není namířen proti muslimům.

Trumpův příkaz odsoudili nejen demonstranti či řada politiků Demokratické strany, ale i vedení mnoha technologických firem zaměstnávajících řadu cizinců.

„První dva uprchlíci, kteří nemohou vstoupit na americkou půdu kvůli nařízení prezidenta Trumpa, jsou Iráčané, již pomohli amreickým jednotkám přežít během války," napsal na Twitter člen Sněmovny reprezentantů, demokrat Jim Cooper.

Z vládních úředníků nebudou lobbisté

Činitelé administrativy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nebudou moci po svém odchodu z úřadu nikdy vykonávat lobbistickou činnost pro jakoukoli cizí zemi a pět let ani jiný lobbing. Vyplývá to ze sobotního Trumpova exekutivního příkazu, kterým naplnil jeden ze svých předvolebních slibů. Dalším z nařízení stanovil Trump třicetidenní lhůtu, do které mu vedení armády má předložit plán na porážku teroristické organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura AP.

„Většina z lidí, kteří stojí za mnou, už nebude moci chodit do práce. Takže máte poslední šanci odejít," prohlásil před podpisem nařízení v žertu Trump, za jehož stolem se v tu chvíli shromáždila skupina nejbližších spolupracovníků včetně viceprezidenta Mikea Pence či personálního šéfa Bílého domu Reincea Priebuse.

Trumpův výnos nahrazuje příkaz jeho předchůdce Baracka Obamy, který bývalým vládním zaměstnancům zakazoval lobbovat dva roky po jejich odchodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované