Hlavní obsah

Muzeum Kampa nemá ani rok po požáru opravenou budovu

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Kampa.

Reklama

Rekonstrukce Sovových mlýnů v Praze, ve kterých sídlí Muzeum Kampa, není ani rok po požáru dokončena. Loni 15. července hořelo ve strojovně, umělecká díla nebyla zasažena ohněm, ale množství jich poškodil kouř a zplodiny.

Článek

Předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, které muzeum provozuje, Jiří Pospíšil řekl, že díla jsou až na některé jednotlivosti restaurována.

„Zástupci městské firmy uvádějí, že kvůli covidu se oprava protahuje a prodražuje. To, že není muzeum dosud rekonstruováno, že nemá centrální klimatizaci, nás poškozuje. Obrazy jsou klimatizovány lokálně, a tedy nedokonale. Doufám, že se klimatizaci podaří zprovoznit co nejdříve,“ řekl Pospíšil.

Požár vypukl loni v polovině července v technické místnosti muzea. Kromě více než desetimilionové škody na objektu vyčíslilo muzeum na dva až tři miliony škodu na uměleckých dílech zasažených kouřem. Obrazy ani sochy požár nezničil, poškodil je ale toxický kouř vzniklý hořením vzduchotechniky, a bylo třeba je očistit a restaurovat. Poškozený areál Sovových mlýnů rekonstruuje Praha jako jeho vlastník.

Muzeum skončilo kvůli pandemii loni ve ztrátě 15 milionů korun, výrazně mu chybí zahraniční návštěvníci, kteří běžně tvoří velkou část publika. Kvůli menšímu zisku ze vstupného omezilo některé projekty, v létě se bude snažit cílit více na domácí publikum. Mimo jiné i velkou výstavou děl Jiřího Šalamouna, která začne už v sobotu.

Známý knižní ilustrátor, tvůrce animovaných filmů a dlouholetý vedoucí ateliéru ilustrace a knižní grafiky na UMPRUM Jiří Šalamoun se do povědomí několika generací zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka. Výstava představí průřez tvorbou tohoto výtvarníka a autora mnoha grafických listů, plakátů, knižních ilustrací a výtvarných návrhů k animovaným filmům.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Reklama

Související témata:

Doporučované