Hlavní obsah

Muzeum Kampa oslaví 102. narozeniny své zakladatelky Medy Mládkové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Komentované prohlídky a setkání s přípitkem v pražském Muzeu Kampa připomenou 102. narozeniny zakladatelky muzea a mecenášky Medy Mládkové. Ta se ale těchto oslav ze zdravotních důvodů již nezúčastňuje.

Článek

Meda Mládková má narozeniny právě 8. září. Pro veřejnost připravilo Muzeum Kampa k této příležitosti celodenní doprovodný program, který životní jubileum připomene. Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum v Sovových mlýnech spravuje, podobnou akci pořádá několik posledních let. Další akce jsou naplánované v Muzeu skla Portheimka.

Dopoledne od 11:00 se v Muzeu Kampa bude konat komentovaná prohlídka výstavy Jiřího Šalamouna s lektorem muzea, ve 13:00 komentovaná prohlídka stálé expozice a ve 14:30 a v 15:30 komentovaná prohlídka stálé expozice s Jiřím Pospíšilem, předsedou správní rady nadace. Organizátoři doporučují si prohlídky rezervovat na e-mailu rezervace@museumkampa.cz. V 17:00 bude přípitek s pozvanými hosty.

V Muzeu skla Portheimka bude dnes od 16:30 komentovaná prohlídka Po stopách výstavy 7+1 Mistři českého skla. Tematicky naváže na výstavy českého skla, které Mládková uspořádala ve Spojených státech a Muzeu Kampa. Návštěvníky seznámí s díly osmi umělkyň a umělců, kteří byli na těchto výstavách zastoupeni, dozvědí se také o tématech jejich tvorby a technikách, kterými tvořili.

V sobotu bude v Portheimce program nazvaný MEDA 102, který od 10:00 do 18:00 nabídne workshopy pro děti a dospělé v parku před muzeem.

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům. Přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců.

Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Reklama

Doporučované