Hlavní obsah

Museum Kampa si připomene 101. narozeniny své zakladatelky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V den 101. narozenin sběratelky umění Medy Mládkové uspořádá Museum Kampa 8. září oslavu a doprovodný program pro veřejnost.

Článek

Bude se konat v samotném Museu Kampa, u jehož zrodu Mládková stála, v nedaleké Werichově vile a Muzeu skla Portheimka na Smíchově. Museum Kampa otevřené v roce 2003 se v posledních týdnech vzpamatovává z požáru, který ho zasáhl v červenci. Postupně se v provizorním režimu otevírá veřejnosti, v předvečer Mládkové oslav se otevře další prostor. ČTK to řekl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

Mládková se již sama veřejného života vzhledem ke svému věku a zdraví neúčastní. Žije v areálu Sovových mlýnů, kde sídlí muzeum. V polovině července v technické místnosti hořely elektrické rozvody. Plameny umělecká díla nezasáhly, asi dvě třetiny děl sbírky nadace ale pokryl mazlavý popílek. Restaurování si vyžádá až dva miliony korun. Škoda na technickém zázemí muzea je přes deset milionů korun.

Část muzea se otevřela 14 dní po požáru. V pondělí 7. září se otevře plánovaná výstava Olgy Karlíkové, ale v omezeném rozsahu, některá díla se ještě musejí dočistit, řekl Pospíšil. Čistili jsme depozitáře, ty jsou sanovány. V pátek jsme měli setkání s restaurátory a začínáme systematicky čistit sbírku Musea Kampa, uvedl.

Náklady do jisté míry pokryje pojistka, muzeu však podle Pospíšila stejně jako dalším kulturním institucím znovu klesá návštěvnost, takže chybějí příjmy ze vstupného. S počátkem září cítí úbytek mimopražských českých návštěvníků. Čeká na případnou podporu od státu, kterou hned po požáru slíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Ještě ty peníze nemáme,“ řekl.

V současné době jsou přístupné dvě třetiny muzea a v pondělí se k nim s výstavou malířky Olgy Karlíkové přidá první patro. Pospíšil také uvedl, že muzeum je stále zpřístupněno pouze provizorně. "Město dosud nekoupilo novou vzduchotechniku a nové technické zázemí, které bude stát mezi 10 a 15 miliony korun. V muzeu jsou mobilní klimatizační jednotky. Objekt Sovových mlýnů patří Praze, nadace Mládkových v něm muzeum provozuje.

„Výročí narození paní Medy Mládkové ale není možné nepřipomenout, byť oslavy budou kvůli okolnostem skromnější,“ uvedl Pospíšil. V úterý 8. září provede návštěvníky ve 14:00, 15:00 a 16:00 stálou expozicí muzea, od 14:00 do 16:45 jsou připravené výtvarné dílny pro děti. Ve stejnou dobu bude program pro děti i ve Werichově vile, kde bude v 17:00 slavnostní přípitek na počest Mládkové. Veškerý program je zdarma, stejně jako prohlídka výstavy českého skla ve vile Portheimka v 16:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované