Hlavní obsah

Muzeum loutek v Plzni rozšířilo expozici o Trnkovo dioráma Svatba u Broučků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Unikátní dioráma Svatba u Broučků od výtvarníka Jiřího Trnky obohatí na nejméně deset let stálou expozici Muzea loutek v Plzni.

Článek

Prostorové znázornění jednoho z příběhů Broučků od Jana Karafiáta s 57 loutkami vytvořil plzeňský rodák v roce 1939 jako zakázku pro světovou výstavu v New Yorku. Kvůli okupaci Československa dílo do Ameriky neodjelo. Zůstalo v Praze, kde bylo v prosinci 1939 vystaveno. Západočeské muzeum v Plzni, pod nějž Muzeum loutek patří, dioráma restaurovalo v roce 2012 a nyní ho opět renovovalo a konzervovalo, řekla dnes ČTK vedoucí Muzea loutek Markéta Formanová.

Dioráma široké 2,4 metru, hluboké metr a vysoké 1,2 metru znázorňuje příběh z Karafiátovy knihy, které se Trnka často věnoval. Hned po studiích v roce 1936 založil Dřevěné divadlo, kde odehrál ve vlastní režii tři hry a dvě z nich byly ze života Broučků. Knihu také dvakrát ilustroval. Závazné zadání na dílo pro světovou výstavu dostal Trnka v únoru 1939, na poslední chvíli před expedicí výstavy za oceán. Bylo mu 27 let, zrovna se mu narodilo dítě, asi měli doma co dělat, možná i proto byl několikrát upomínán, že má zpoždění, řekla Formanová.

„Vybral si téma Svatby u Broučků, z čehož si každý myslí, že je to svatba hlavního hrdiny Broučka, ale překvapivě není. Je to svatba Verunky, berušky, do které byl Brouček zakoukaný a chtěl se s ní oženit, ale potom uznali, že si každý musí vybrat svůj protějšek z vlastního druhu. Takže přiletěl svítit své vyvolené, kterou nemohl mít. Je to dramatický příběh,“ popsala. Loutky představují broučky - světlušky, slunéčka neboli verunky, luční kobylky a šneky. Kromě svatebního páru s družičkami a oddávajícím scénu doplňuje pěvecký sbor, kapela, kočár tažený kobylkami a rodina Broučků s dětmi. Dioráma je zaskleno a barevně osvětleno.

Dioráma v Západočeském muzeu poprvé restaurovali v roce 2012. „Je plné přírodních materiálů, které byly napadeny skutečnými brouky, naštěstí se ho podařilo zachránit a restaurovat,“ dodala vedoucí muzea. Dioráma patří Českobratrské církvi evangelické.

Reklama

Doporučované