Hlavní obsah

Muzeum Louvre v Abú Zabí vystaví nejdražší vydražený obraz na světě od Leonarda da Vinciho

Nejdražší vydražený obraz na světě vystaví muzeum Louvre v Abú ZabíVideo: Reuters

 

Reklama

Obraz Salvator Mundi italského malíře Leonarda da Vinciho míří do Abú Zabí. Stane se exponátem v nově otevřeném muzeu Louvre.

Článek

Malbu Salvator Mundi od Leonarda da Vinciho vydražila minulý měsíc aukční síň Christie’s za rekordních 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun). Obraz teď zamíří do Abú Zabí. Jeho novým domovem bude nově otevřené muzeum Louvre.

Prohlášení muzeum zveřejnilo na svém Twitteru, informace o tom, zda je instituce současně také vlastníkem uměleckého díla, však chybí.

Podle informací deníku The New York Times v aukci uspěl saúdský princ Bader bin Abdulláh bin Mohamed bin Fahran al-Saud. Aukční síň Christie’s však informaci komentovat nechtěla. Už od poloviny listopadu se lidé po celém světě zajímají, kdo je novým majitelem da Vinciho díla.

Sběratelé umění z Blízkého východu a Asie se předhánějí v pořizování mistrovských děl, kterými následně plní regionální muzea.

Muzeum Louvre v Abú Zabí se pro návštěvníky otevřelo minulý měsíc. Jeho expozice obsahuje přes 600 děl, mezi nimi například Madonnu a dítě od Giovanni Belliniho nebo další dílo Leonarda da Vinciho, portrétní malbu La Belle Ferronnière. Tu má však muzeum zapůjčenou od své mateřské galerie Louvre v Paříži.

Obraz Salvator Mundi vznikl, soudě podle jemnosti obličejových kontur, kolem roku 1505. Kristus je na olejomalbě na ořechovém dřevě oblečen do renesančního oděvu, pozvednutou pravou rukou uděluje požehnání a v levé drží křišťálovou kouli.

Reklama

Doporučované