Hlavní obsah

Muzeum nabízí stamiliony za díla, která z něj před 27 lety ukradli falešní policisté

Muzeum zdvojnásobilo odměnu za 13 ukradených děl.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Nabídka platí jen do konce roku. Muzeum lupiče či nynější majitele děl žádá, aby je uchovávali ve speciálních podmínkách.

Článek

Psal se 18. březen 1990. Do bostonského Muzea Isabelly Stewart Gardnerové časně ráno přišla dvojice falešných policistů. Převlečení lupičů zmátlo ochranku natolik, že je pustila do výstavních sálů. Zloději si z muzea za méně než hodinu a půl odnesli třináct vzácných uměleckých děl. Ostrahu svázali ve sklepě. Policie se o krádeži dozvěděla až za několik hodin.

Muzeum nyní, již podruhé, navýšilo odměnu, kterou za navrácení děl nabízí. Aktuální výše odměny tak činí 10 milionů dolarů (v přepočtu téměř 234 milionů korun). Poprvé ji muzeum navýšilo v roce 1997 z jednoho na pět milionů dolarů. Už tehdy se jednalo o nejvyšší odměnu za ukradená díla od soukromého dárce. Muzeum vše financuje z vlastních zdrojů. „Chceme dodat odvahu každému s jakoukoliv infomací, aby se na muzeum obrátil. Garantujeme naprostou diskrétnost. Navýšením odměny chceme dát najevo, že naše pátrání i nadále pokračuje,” uvedl v prohlášení ředitel bezpečnosti Muzea Isabelly Stewart Gardnerové Anthony Amore.

Mezi ukradenými díly bylo několik obrazů od nizozemských malířů Rembrandta nebo Vermeera, Edgara Degase, Maneta či stará čínská váza nebo napoleonská standarta. Hodnota ukradených děl je obrovská. Podle CNN by za ně prodávající, byla-li by díla prodána legálně, získal 300 až 500 milionů dolarů (v přepočtu 7 až 11,6 miliardy korun).

Muzeum v prohlášení o zvýšení odměny zároveň prosí lupiče anebo nynější majitele děl, aby je uchovávali ve vyhovujících podmínkách s optimální vlhkostí a teplotou. Kromě muzea po odcizených uměleckých dílech stále pátrá i FBI.

Reklama

Doporučované