Hlavní obsah

Muzeum Novojičínska otevřelo ve Štramberku pobočku - Muzeum Šipka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum Novojičínska otevřelo ve Štramberku novou pobočku věnovanou místní jeskyni Šipka a vrchu Kotouč. Návštěvníci v Muzeu Šipka najdou zmenšenou kopii jeskyně i kopii čelisti neandertálského dítěte, která naleziště proslavila.

Článek

„Expozice nazvaná Šipka podle místní jeskyně se snaží splatit dávný dluh zdejší lokalitě, protože místní kopec Kotouč je mimořádně zajímavou lokalitou jak z hlediska geologie, tak archeologie,“ řekl spoluautor expozice, archeolog Pavel Stabrava.

Ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita řekl, že v expozici se prolínají geologie, archeologie a paleontologie. Z archeologie je přitom jedním z nejvýznamnějších nálezů právě část čelisti neandertálského dítěte. V Šipce ji nalezl 26. srpna 1880 profesor novojičínského gymnázia Karel Jaroslav Maška. „Originál na konci druhé světové války zanikl při požáru mikulovského zámku,“ řekl Stabrava.

Kopec Kotouč, ze kterého se těží vápenec, je bývalý podmořský útes, dodal. „Byl vytvořený takzvanými útesotvornými organismy, jejichž schránky se dodnes na Kotouči nalézají, a vedle toho byl v mladších obdobích poměrně intenzivně využíván lidmi. Můžeme sledovat z jednotlivých historických a prehistorických epoch artefakty, které tehdejší lidé používali na Kotouči,“ řekl Stabrava. Místo patří k nejbohatším paleontologickým nalezištím jurských zkamenělin na světě. Našly se tam téměř všechny skupiny druhohorních bezobratlých živočichů. Přibližuje je třeba maketa druhohorního akvária.

Návštěvníci mohou vidět také nálezy zvířecích kostí z pozdějších období, například medvědů či stoličky mamutů. „Je tady původní dar Karla Jaroslava Mašky, preparovaná lebka jeskynního medvěda. Návštěvníci si mohou projít i naši zmenšenou kopii jeskyně, kde máme audiovizuální dílo, které by mělo iluzivní formou vtáhnout návštěvníka do děje do období, kdy jeskyně byla obývána neandertálským člověkem,“ řekl Orlita.

Muzeum Šipka je v budově bývalých masných krámů u náměstí. Náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL) uvedl, že náklady 6,4 milionu Kč na nové interiéry a instalace expozice šly z dotací EU. „Budova muzea prošla v letech 2015-2017 stavebními úpravami, které si vyžádaly skoro sedm a půl milionu korun. Na tyto práce přispěl Moravskoslezský kraj 4,6 milionu korun, zbytek hradilo ze svého rozpočtu Muzeum Novojičínska,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Budovu si od kraje pronajímalo město Štramberk a bylo v ní infocentrum a muzeum malíře Zdeňka Buriana, rodáka z nedaleké Kopřivnice. Obojí se před několika lety přestěhovalo do opravené budovy na náměstí, která patří městu a využívalo ji Muzeum Novojičínska.

Reklama

Doporučované