Hlavní obsah

Muzeum paměti XX. století zahájí činnost on-line výstavami

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražské Muzeum paměti XX. století zahájí svou činnost dvěma výstavami, které budou 17. listopadu kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 zatím dostupné pouze on-line na stránkách muzea.

Článek

První výstava se jmenuje Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku a druhá Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Muzeum dočasně sídlí v Domě pážat na Hradčanech.

„Naše původní představa byla, že 17. listopadu uspořádáme den otevřených dveří a bude i zahájení obou výstav. Bohužel naše plány narušila pandemie, a tak jsme alespoň připravili ve spolupráci s ředitelem Polského institutu v Praze Maciejem Ruczajem komentovanou prohlídku obou výstav, kterou budete moci 17. listopadu po poledni sledovat on-line,“ uvedl historik a autor prvé výstavy Petr Blažek.

Výstava Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku k 30. výročí pádu komunistického režimu byla již prezentována loni v Evropském parlamentu. Jejím autorem je Blažek a partnerem knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti, která poskytla pro expozici obrazové podklady.

Výstavu Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě připravil Polský institut v Praze. Jejím cílem je připomenout letošní 100. výročí narození papeže Jana Pavla II., který se stal významným symbolem boje za svobodu, a roli katolické církve v dobách totality.

Dům pážat v Kanovnické ulici byl posledních 12 let nevyužívaný. Za Rudolfa II. sloužil k ubytování pážat pánů z Martinic. Později byl využíván k sociálním účelům a za první republiky zde byla mateřská škola. Od 70. let 20. století v něm sídlil Útvar hlavního architekta města Prahy. Od roku 2008 byl prázdný a vedení Prahy marně hledalo využití. Letos v létě pražští radní i zastupitelé rozhodli, aby zde bylo dočasně umístěno Muzeum paměti XX. století, jehož zakladatelem je Praha.

Reklama

Doporučované