Hlavní obsah

Muzeum předalo příbuzné oběti holokaustu předmět zabavený nacisty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Uměleckoprůmyslové museum (UPM) předalo příbuzné původních majitelů skleněnou číšku z 19. století zabavenou nacisty.

Článek

Později se dostala do sbírek muzea, které se snaží své artefakty s problematickým původem navracet původním majitelům. Původního majitele této číšky, Richarda Krause, který zahynul v roce 1944 v Osvětimi, identifikovalo v rámci svého výzkumu Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí druhé světové války. Muzeum v úterý číšku předalo Ditě Krausové z Tel Avivu.

ČTK o tom dnes informovala mluvčí muzea Radka Potměšilová. Centru se podařilo identifikovat 101 původních majitelů předmětů ve státních sbírkách. Loni výsledky jeho práce představilo UPM na výstavě Navracení identity.

Richard Kraus (1884 až 1944) byl spolumajitelem Továrny dětské konfekce a prádla Bloch a Kraus, později majitelem továrny RIKRA, mechanická továrna prádla, blůz a zástěr, zaměstnával na 60 švadlen. Oženil se s Marií Strassovou, s níž měl dva syny - Otta (1921 až 2000) a Harryho (1928 až 1945). V roce 1942 byl továrník Kraus deportován do Terezína a později do Osvětimi - společně s manželkou i oběma syny.

Richard Kraus byl v Osvětimi poslán do plynové komory, jeho manželka zemřela v táboře Bergen-Belsen několik dní po jeho osvobození na tyfus, mladší syn Harry zahynul zřejmě v dubnu 1945 na pochodu smrti. Z celé rodiny přežil pouze Otto, pozdější spisovatel a středoškolský učitel.

Po návratu do Prahy se v roce 1947 oženil s Ditou Polachovou, s níž se seznámil v pracovním táboře. Část jejího životního příběhu zpracoval Antonio González Iturbe v knize Osvětimská knihovnice, ona sama je autorkou knihy Odložený život. Otto Kraus restituoval původně arizovanou továrnu, kterou však komunisté v roce 1948 znárodnili. Manželé s malým synem se museli vystěhovat i z rodinné vily, která se nacházela v prostoru továrny. Volili proto emigraci do Izraele.

Po válce Otto Kraus identifikoval ve skladech Národní správy majetkových podstat šest předmětů z pozůstalosti svého otce, z toho dvě sklenice se nacházely ve skladu na Strahově. K jejich vrácení před emigrací rodiny už nedošlo a Národní správa předměty označené transportním číslem Richarda Krause zpeněžila v rámci celkové likvidace skladu. Sklenice ze Strahova převzala Antikva. V UPM se podařilo identifikovat jednu jeho další sklenici, která se nyní vrátila rodině.

Reklama

Doporučované