Hlavní obsah

Muzeum romské kultury v Brně slaví 30 let, začínalo od nuly

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum romské kultury, které sídlí v Bratislavské ulici v Brně, si dnes připomíná 30 let činnosti.

Článek

Začínalo od nuly jako nezisková iniciativa, nyní uchovává tisíce sbírkových předmětů a jako státní příspěvková organizace má kromě brněnských expozic na starost také budované památníky v Letech v okrese Písek a Hodoníně u Kunštátu, stejně jako chystané Centrum Romů a Sintů v Praze. Oslavy výročí se kvůli pandemii koronaviru odehrávají on-line a jsou rozložené do delšího časového období.

„Čeká nás náročný rok, na který jsme se velmi těšili. Náš plán oslav se stále upravuje v souvislosti s pandemickou situací, jsou v něm ale už pevné body,“ uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová. Na webových stránkách muzea mohou zájemci zhlédnout desítky různě zaměřených videí a dalších multimediálních materiálů, od pohádek po odborné výklady historiků či kurátorů, případně vyzkoušet kvízy. Vznikla také virtuální prohlídka stálých expozic v Brně.

Dnes začíná nová výstava Otisk cest tvořená snímky Francouzů Clauda a Marie-José Carretových, kteří desítky let fotografují Romy a Sinty v Evropě. Zatím mohou zájemci zhlédnout videa s fotografiemi, pozdravem a komentářem autorů. Vernisáž za účasti Carretových se uskuteční později, až se zlepší epidemická situace.

Na čvrtek připadá Mezinárodní den Romů, stejně jako loni bude program jen v on-line prostředí. Muzeum připravuje například další řadu podcastů. První epizodu věnuje milníku v romské historii - prvnímu světovému romskému kongresu, který se konal 8. dubna 1971.

Během dubna muzeum on-line zveřejní také virtuální procházku brněnským Cejlem a okolím, tentokrát po kolejích staré svitavské dráhy. Přibudou videa pohádek, on-line lekce romštiny nebo ukázky předmětů z depozitářů.

Muzeum romské kultury vzniklo na jaře 1991. Do roku 1998 působilo v několika pronajatých kancelářích. Od počátku se věnovalo sbírkotvorné, dokumentační a výzkumné činnosti s cílem zachovat doklady o duchovní i materiální kultuře Romů a Sintů nejen z území bývalého Československa, ale z celé Evropy.

Reklama

Doporučované