Hlavní obsah

Muzeum umění chystá letos velký výstavní projekt Trienále

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum umění Olomouc chystá na letošní sezonu velký výstavní projekt s názvem Trienále SEFO 2021. Původně se měl konat již na jaře loňského roku, kvůli situaci kolem pandemie koronaviru jej vedení muzea přesunulo na červen.

Článek

Rozsáhlá expozice by měla být otevřená až do začátku ledna příštího roku. Muzeum se rozhodlo zároveň do jara prodloužit tři nynější výstavy, které kvůli epidemii nemohli lidé navštívit. Loňská návštěvnost muzea klesla kvůli koronaviru na pětinu.

„Pandemie, která trvá už od loňského roku, znamenala zásadní přesun toho nejvýznamnějšího výstavního projektu, který měl proběhnout v loňském roce. Rozhodli jsme se jej zahájit v červnu letošního roku a do té doby prodloužíme stávající výstavy, které jsou v objektu Muzea moderního umění a považujeme je za velmi významné. Návštěvníci je přitom měli možnost zhlédnout jen 14 dní,“ řekl ředitel muzea Ondřej Zatloukal.

Do 9. května prodlouží muzeum výstavu O městě, krajině a umění zachycující urbanistické, architektonické a výtvarné dění v Olomouci v letech 1919 až 1989. Do 23. května je prodloužena výstava Mnemocinema Mateje Kréna; autor by měl podle ředitele vytvořit navíc jeden z exponátů pro budoucí Středoevropské fórum. Třetí prodlouženou výstavou je soubor textogramů Jiřího Koláře s názvem Babyluna, otevřená bude do 25. dubna.

Na výstavy muzeum naváže svým výstavním projektem Trienále SEFO 2021, který má spojitost s chystanou expozicí středoevropského výtvarného umění (SEFO). Půjde o nový formát, první ročník pod názvem Universum se bude věnovat způsobům poznávání a organizace světa. „Výstavní projekt postihne celý tento objekt, vstoupíme s ním i mimo zdi této instituce, takže ve městě bude probíhat celá řada dílčích akcí,“ doplnil Zatloukal. Výstavní projekt se bude mimo jiné zabývat vztahem vědy a umění, spolupracovat na něm bude například univerzita, galerie či zahraniční instituce.

Muzeum umění, které disponuje výstavními prostory v Muzeu moderního umění, Arcidiecézním muzeu Olomouc a v kroměřížském Arcibiskupském zámku, navštíví každoročně zhruba 140 tisíc až 150 tisíc návštěvníků. Loňská návštěvnost klesla kvůli uzavření muzea v souvislosti s epidemickými opatřeními na necelých 30.000 návštěvníků. Po první vlně loni na jaře, kdy se muzeum po pauze znovu otevřelo v květnu, se návštěvnost zvedala jen velmi postupně. Podle mluvčího Tomáše Kasala byla tehdy v desítkách lidí za den, obvykle přitom projde výstavními prostorami až tisíc lidí denně.

Reklama

Doporučované