Hlavní obsah

Muzeum v Krupce dostane původní podobu, město opravuje i další dominanty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Náklady činí přes 70 milionů korun, deset procent uhradí kraj, zbytek pokryje evropská dotace. V pondělí o rekonstrukci historické budovy rozhodlo krajské zastupitelstvo. Město krok kraje vítá.

Článek

Obnova objektu už byla v plánu v minulém volebním období, kdy se muzeum zavřelo.

Stavební práce na budově z 2. poloviny 15. století začnou příští rok, změní se i expozice, nová se bude věnovat pouze historii hornického města a těžbě cínu. Právě díky bohatým dějinám spojeným s těžbou je Krupka mezi lokalitami na české a německé straně Krušných hor, které jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Muzeum získá bezbariérový přístup, moderní zázemí a také nový název, a to Hornické muzeum Krupka.

Krupské muzeum je pobočkou teplického Regionálního muzea, jehož zřizovatelem je Ústecký kraj. „Muzeum leží v samotném historickém srdci naší městské památkové zóny, která je na světovém seznamu UNESCO, takže my samozřejmě tuto aktivitu a zaměření pozornosti Ústeckého kraje do Krupky jen a pouze vítáme a velmi kvitujeme,“ uvedl Kadlec. Podle něj si objekt obnovu zaslouží i proto, že je naproti informačnímu centru, což je výhodné pro příchozí turisty.

Město však shání finance i samo, letos například začne oprava opěrné zdi a přístupové cesty na hrad Krupka. A protože je na území města památek hned několik, musí se některé z nich opravovat postupně. „Opravujeme například kostel Nanebevzetí Panny Marie, který je rovněž v památkové zóně, nebo kostel svaté Anny, což jsou památky skutečně vysokého významu,“ řekl Kadlec. Dodal, že investice jsou v milionech korun.

Reklama

Doporučované