Hlavní obsah

Muzeum v Litomyšli koupí knihu Josefa Váchala, použil v ní vlastní písmo

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Regionální muzeum v Litomyšli na Svitavsku koupí za půl milionu korun knihu Satanu od Josefa Váchala. Poprvé v ní použil své vlastní písmo Ďas. Autorské dílo má 17 exemplářů, víc jich Váchal nevytiskl.

Článek

Muzeum získá knihu s pořadovým číslem dva, uvedla kurátorka muzejních sbírek Hana Klimešová. Váchal byl všestranným umělcem, malířem, grafikem, spisovatelem, básníkem, řezbářem, žil v letech 1884 až 1969.

„Jeho nevšední grafická, malířská i literární tvorba je charakteristická svou svébytností a je dnes vysoce ceněná,“ uvedla kurátorka. Muzeum kupuje Váchalova díla a rozšiřuje sbírku jeho děl. Spravuje také Portmoneum, domek Josefa Portmana, v němž umělec stěny a nábytek ozdobil malbami.

Pořízená kniha s básní italského básníka Giosué Carducciho, nositele Nobelovy ceny za literaturu, má nezvykle velký formát. Má 61,5 krát 35,8 centimetru. Báseň Váchal vytiskl na papír z prášilské tiskárny v počtu 17 exemplářů, muzeu patří výtisk s číslem dva.

„Je cenný také tím, že se zde nachází celostránkové akvarelové exlibris Váchalovy přítelkyně Anny Mackové. Váchal Satanu vystavil v roce 1927 v italské Florencii, kde získala cenu na mezinárodní výstavě krásných knih,“ uvedla Klimešová.

Knihu muzeum získalo ze sbírky právníka, antikváře a sběratele Viléma Trmala (1949–2013), který měl velký záběr sběratelského zájmu, ale nejoblíbenějším autorem pro něj byl právě Josef Váchal. Po Trmalovi zdědila rozsáhlou sbírku jeho dcera Jitka, která ji spolu se správcem sbírky Pavlem Hájkem zpřístupňuje veřejnosti především formou výstav a publikací.

Ze 70 procent muzeum zaplatí knihu z grantu ministerstva kultury, zbylou část hradí Pardubický kraj, který je zřizovatelem muzea. Podpis kupní smlouvy se uskuteční 20. října. Veřejnost knihu uvidí na výstavě Váchaliana v roce 2022 v Portmoneu, kde budou prezentovány i další akvizice muzea za posledních bezmála 20 let.

Domek, nynější muzeum, vlastnil sběratel a tiskař Josef Portman. S Váchalem se přátelil. Umělec domek vyzdobil náboženskými a duchovními malbami. Měl se stát na přání Portmana Váchalovým muzeem. Přátelé se později nerozešli v dobrém a muzeum nevzniklo.

V 90. letech byl domek v žalostném stavu. Koupil ho nakladatel Ladislav Horáček, Váchalův obdivovatel. Díky němu se podařilo památku zachránit. V roce 2016 prodaly Horáčkovy dědičky Portmoneum Pardubickému kraji.

Reklama

Související témata:
Josef Váchal

Doporučované