Hlavní obsah

Muzeum v Moravské Třebové chce rozšířit expozici o starověkém Egyptě

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Muzeum v Moravské Třebové na Svitavsku hodlá rozšířit expozici věnovanou starověkému Egyptu. Nejdřív musí zajistit úpravy budovy.

Článek

Na výstavě chce spolupracovat s Národním muzeem v Praze, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě. Moravskotřebovské muzeum mimo jiné vlastní kompletně dochovanou mumii princezny Hereret.

Nedaleko náměstí město rekonstruuje renesanční latinskou školu, která se stane součástí muzea. Přesune se do ní expozice s názvem Jak se žilo na venkově, která je nyní na zámku, a spolek Waltera Hansela z muzea. Uvolněné prostory umožní začít s úpravami muzea pro novou expozici, o které zástupci muzea a města jednají s Národním muzeem v Praze.

„Jednáme nyní o vytvoření nové moderní muzejní expozice, ve které bychom sloučili předměty z takzvané Holzmeisterovy sbírky včetně egyptské mumie Hereret s některými zapůjčenými předměty z výstavy Sluneční králové,“ uvedla místostarostka Daniela Maixnerová (Srdcem Třebováci). V muzeu je nejdřív nutné opravit nejen havarijní rozvody, dodala.

Moravskotřebovské muzeum vlastní jednu z 18 kompletních staroegyptských mumií na území České republiky. Koupil ji na svých cestách kolem světa v roce 1912 v Káhiře Ludwig Vinzenz Holzmaister, německý rodák z Moravské Třebové, který zbohatl ve Spojených státech amerických a stal se donátorem muzea rodného města. V průběhu let byla mumie několikrát nedestruktivně prozkoumána a návštěvníci se mohou podívat i na rekonstrukci portrétu Hereret.

Muzeum by také mělo získat nové depozitáře a parkoviště. Vedle se nachází bývalý areál mlékárny Miltra, který město vlastní. Na proměnu areálu radnice nejspíš požádá o dotace. V místě hlavní mlékárenské budovy chce rovněž radnice postavit společenský dům. „Z bývalého mlékárenského podniku zřejmě zůstane hlavní budova, zbytek půjde do demolice. Nové prostory získá také muzeum pro depozitáře a počítáme i s lepší možností zaparkování návštěvníků,“ řekla Maixnerová.

Reklama

Doporučované