Hlavní obsah

Muzeum v Třinci otevřelo novou výstavou, přes 500 exponátu darovali lidé

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Muzeum Třineckých železáren (TŽ) a města Třince na Frýdecko-Místecku dnes pro návštěvníky po téměř pěti měsících otevřelo novou výstavou Příběh jednoho města od povýšení Třince z obce na město.

Článek

K vidění je na ní na 500 exponátů darovaných muzeu od hraček, přes litinové předměty, nádobí, oděvy, knihy po fotografie, sdělila mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.

Třinec byl z obce na město povýšen k 1. lednu 1931, a muzeum se tak připojuje k letošním oslavám 90. výročí. Velkou výstavní síň otevírá vzpomínka na návštěvu československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v tehdy ještě obci Třinec, která její povýšení na město předznamenala.

Výstavu muzeum pojalo jako exkurzi do domácností místních obyvatel v době od 30. let minulého století. „Návštěvník nejdřív projde třídou s lavicemi z minulého století, nahlédne do poklidného odpoledne v domácnosti mezi 30. a 50. lety, projde kolem obuvnické dílny a mine zaměstnance železáren při cestě do práce s typickou smaltovanou baňkou v ruce,“ uvedla Macková. K vidění bude obývací pokoj a ložnice ze 70. let a další historické ukázky.

Výstava v tomto duchu se tam podle zástupců muzea ještě neuskutečnila, výstavní síň se bude lišit hlavně v tom, že se využily exponáty ze sbírek muzea. „Výstavu jsme vytvořili z našich vlastních exponátů, které jsme nashromáždili za posledních 25 let díky darům místních obyvatel. Sbírku tvoří kousky nábytku i nejrůznější předměty denní potřeby z domácností,“ uvedla vedoucí muzea Eva Zamarská.

Všem dárcům podle ní patří obrovské poděkování, že se podílejí na zachování historie regionu. „Nápad vznikl v době, kdy jsme kvůli nucenému zavření měli dostatek času exponáty v našem depozitáři zrestaurovat a zrevidovat. A rozhodli jsme se je ukázat veřejnosti,“ dodala Zamarská.

Reklama

Doporučované