Hlavní obsah

Muzeum ve Znojmě vystavuje tvorbu dvou umělců, kteří se narodili před 150 lety

Foto: Česká cena za architekturu

Znojmo.

Reklama

Muzeum ve Znojmě připravilo výstavu dvěma místním rodákům, kteří se prosadili na poli výtvarných umění. Malíř Alexander Pock a sochař Hugo Lederer se narodili před 150 lety a největší úspěchy sklízeli v německy mluvících zemích.

Článek

„O jejich díla je dosud zájem v aukčních síních. Šířili dobré jméno Znojma a zanechali po sobě výraznou uměleckou stopu,“ uvedla Renata Hurníková z muzea.

Už v červnu muzeum doplnilo expozici v přízemí znojemského hradu o stylizovaný Ledererův berlínský ateliér. Inspirací byla dobová fotografie ateliéru. Nyní vystřídala tvorba Pocka a Lederera výstavu jejich vrstevníků Joži a Franty Úprkových v císařském sále hradu. Výstava, která se veřejnosti otevřela dnes, dostala název Střety. Ukazuje, kde se cesty umělců spojovaly, kde se naopak oba výtvarníci rozcházeli a čemu všemu museli během života čelit. Potrvá do října.

Pock se narodil v lednu 1871 v dnešní Dolní České ulici, Lederer v říjnu o pár ulic dál. Oba vyrůstali v historickém jádru Znojma a nastoupili ke studiu na keramickou školu. Pock později zamířil na vídeňskou akademii studovat malbu, Lederer se vydal poznávat technologii odlévání do Německa. Ani jeden už se k trvalému životu ve Znojmě nevrátil. Oba však do Znojma jezdili, vystavovali tam a získávali zakázky.

Pock i Lederer neskrývali obdiv k tradičním hodnotám Rakousko-Uherska, který se promítal také do jejich tvorby, a to v tématech i formě. Pock maloval vojenské a lovecké výjevy, působil také jako portrétista. Lederer se věnoval zejména figurální tvorbě, od bronzových plastik po monumentální památníky. Oba znojemští rodáci habsburskou monarchii přežili, Lederer zemřel v roce 1940 v Berlíně, Pock o deset let později ve Vídni.

Jejich díla jsou zastoupená v řadě galerií a muzeí, dodnes se draží v aukčních síních. Jihomoravské muzeum ve Znojmě má bohatou sbírku prací obou autorů, kterou rozšiřuje nákupem Pockových obrazů či bronzovými odlitky Ledererových sádrových originálů.

Reklama

Doporučované