Hlavní obsah

Muzika, vážky, prales, fotbal. To všechno je pryč, říká Dan Bárta

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byl Dan Bárta.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

I díky němu jsem jako ten, co nemiluje muzikály, vzal na milost Jesus Christ Superstar v českém provedení. Dan Bárta hrál a zpíval Jidáše. Jako obvykle výborně. Ale byla to jen jedna z mnoha etap, kterými si v životě prošel.

Článek

Karlovarský rodák, dlouho žijící v Sokolově, se stal velkým fenoménem české hudební scény. Od rocku, tedy od kapel Tom Sawyer a Alice se dostal přes J.A.R. či Monkey Business až k vystupování s velkými orchestry, skupinou Illustratosphere nebo skupinou Roberta Balcara. Žánry ale nijak neřeší. Dělá to, co ho baví, a po svém.

Dan Bárta je ale zároveň i špičkou v oboru vážkoznalectví. Tito okřídlení tvorové si ho před lety získali a tato vášeň ho neopustila. Navíc je tvůrcem metody skenování vážek, takže už není třeba pro účely studia a zkoumání vážky usmrcovat, ale jen prohlédnout a malé živé letadélko může pokračovat v letu, aniž by muselo navěky skončit ve formaldehydu. V Ušáku se mimo jiné můžete dozvědět, jaký je rozdíl mezi vážkou a šídlem.

Není lehké se vyrovnat s tím, že vám koronavirová pandemie takřka úplně zastavila život. Nejenže Dan nemůže vystupovat a představit posluchačům na koncertech nové album, ale pochopitelně se ani nemůže odebrat do svého oblíbeného pralesa a zkoumat přírodu v její pravé domovině. A jako fotbalový fanoušek se nemůže těšit ani na přenosy důležitých utkání. Jistou útěchou může být to, že zbývá čas na vytváření další encyklopedie o vážkách.

Chce to kus odvahy, začít na stará kolena studovat vysokoškolský obor. A není žádné překvapení, že si Dan vybral aplikovanou ekologii v Ostravě. Skládat zkoušky z mikrobiologie a podobných předmětů muselo být kolikrát stejně těžké jako skládat dobrou písničku. Ale podařilo se. Stejně jako Ušák 107, v němž měl Dan Bárta hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Doporučované