Hlavní obsah

Muzikál Horečka sobotní noci se vrací do pražského Divadla Kalich

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Pět let od derniéry a sedm let od české premiéry se dnes na jeviště pražského Divadla Kalich vrátí muzikál s hity skupiny Bee Gees Horečka sobotní noci.

Článek

V režii a choreografii Jána Ďurovčíka bude v hlavní roli bez alternace vystupovat dvojnásobný držitel Ceny Thálie Jan Kříž. Ztvární Tonyho Manera, jehož všední život prodavače nabírá úplně jiný spád každou sobotu večer, kdy se stává králem tanečního parketu v disko klubu 2001 Odyssey.

Ke svým postavám se vrátí i většina dalších herců z původního obsazení Markéta Procházková, Marie Křížová, Roman Tomeš, Michal Pleskot a další. Novou tváří bude například Michaela Tomešová v hlavní ženské roli Stephanie. Česká premiéra muzikálu Horečka sobotní noci se v Kalichu uskutečnila v září 2014.

„Uvedení Horečky sobotní noci na českou divadelní scénu jsme připravovali několik let. Majitelé práv poskytují licenci po zvlášť podrobném studiu lokální produkce. Byli jsme první ve střední a východní Evropě, komu se práva k Horečce podařilo získat. Věděl jsem, že o ně můžeme zažádat až ve chvíli, kdy si budeme stoprocentně jistí, že na tento mimořádně náročný titul u nás najdeme dost prvotřídních muzikálových herců,“ uvedl producent Michal Kocourek.

Pomyslnou štafetu se svým nastudováním převzalo Městské divadlo Brno. „Původně jsme měli licenci na 100 repríz a následně nám byla s ohledem na neutuchající zájem diváků prodloužena, takže jsme nakonec odehráli více než dvojnásobný počet představení a loučili se později, než jsme původně měli. Ostatně právě ohlasy od diváků, že jim Horečka chybí, které nám v průběhu těch pěti let nepřestávaly chodit, mohou za to, že jsme se pro její návrat rozhodli,“ podotkl Kocourek.

Premiéra divadelního muzikálu Horečka sobotní noci se uskutečnila 5. května 1998 v londýnském West Endu a inscenace byla nominována hned na tři Ceny Laurence Oliviera. O rok později byla uvedena na newyorské Broadwayi. Původní film se stal fenoménem okamžitě po své premiéře v roce 1977, John Travolta byl za výkon ve filmové roli Tonyho nominovaný na Oscara, legendárním se stal především jeho taneční výkon. Za album s taneční hudbou z filmu britská skupina Bee Gees získala cenu Grammy.

Reklama

Doporučované