Hlavní obsah

Můžou číšníci kontrolovat bezinfekčnost? Občanku jim ukazujeme, míní právníci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Povinné kontroly bezinfekčnosti v restauracích vzbudily velké emoce. Právníci, které redakce oslovila, v tom ale problém nevidí. Hostům navíc zůstane možnost prokázat se samotestem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda minulý týden zpřísnila opatření proti šíření covidu-19. Od 1. listopadu by provozovatelé restaurací měli kontrolovat každého hosta před tím, než ho obslouží. Proti přísnějšímu opatření se okamžitě ohradili představitelé iniciativy Chcípl pes, která získala ve volbách asi půl procenta hlasů.

„Restaurace zapojené v hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES veřejně prohlašují, že tato nařízení dodržovat nebudou,“ vyhlásil zakladatel hnutí a majitel restaurace s pivovarem Jiří Janeček.

Svoje výhrady shrnuje do tří bodů. Zaprvé jde o plošné opatření, kterému podle Janečka chybí řádné odůvodnění. A právě kvůli chatrnému odůvodnění soud už několik takových vládních opatření zrušil. Zadruhé majitelé ani zaměstnanci restaurací nemají právo na informace o zdraví svých zákazníků a v případě odepření služeb restaurace se majitel nebo zaměstnanec dopouští porušení zákona, tvrdí Janeček. A nakonec zpochybňuje i to, že by se prokazatelně právě v restauracích a barech nejvíc šířil covid-19.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ve středu řekl, že nejde o nic nového. Bezinfekčnost musejí kontrolovat pořadatelé hromadných akcí nebo provozovatelé služeb, jako jsou kadeřnictví nebo veřejné bazény. Pokud by některý zákazník odmítl doklad předložit, může to podle Vojtěcha řešit hygiena nebo policie.

Legislativní rada vlády opatření nezkoumala

Redakce položila minulý týden Ministerstvu zdravotnictví dotaz, o jaký právní rozbor, stanovisko nebo jiný dokument se resort při vyhlášení nového opatření opírá. Dosud ale bez odpovědi.

Právník a člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška upozornil na to, že legislativní rada nová opatření vůbec nedostala do ruky.

„Žádná opatření se neprojednávala. Nevím, jestli nám nechtějí předložit narychlo něco příští týden, ale některá opatření mají platit už od pondělí, takže nejspíš ne,“ řekl minulý týden Bezouška pro Seznam Zprávy.

Na druhou stranu ale nevidí problém v tom, že by hospodští měli kontrolovat hosty. V některých případech už to ostatně dávno dělají a nikdo se nad tím nepozastavuje.

„Myslím si, že tu povinnost lze stanovit. Je tady taková paralela, máme zákaz prodeje alkoholu mladším osmnácti let. Když přijde někdo, kdo takové znaky vykazuje, tak musí obsluha také zkontrolovat, jestli není mladší. To už v právním řádu máme a nikdy jsme to nezpochybňovali. Takže zákaz obsluhovat osobu, která nemá očkování nebo test, si myslím obstojí,“ říká člen legislativní rady.

„Ostatně je to tak už nyní v kadeřnictvích a dalších službách. Takové ty řeči, že si tím přisvojují pravomoc úřední osoby a podobně, to je zcela úsměvné,“ dodává autor řady odborných článků a vysokoškolských učebnic.

Podobně to vidí i ústavní právník Jan Wintr, který rovněž z pozice člena Legislativní rady pomáhá vládě s tvorbou zákonů.

„Myslím, že to možné je,“ říká další člen vládní rady, ústavní právník Jan Wintr. „Účastnil jsem se jednání části Legislativní rady vlády v červenci, kde se to diskutovalo. Padly tam různé názory, já jsem měl názor, že to při troše argumentační snahy jde, aby to kontrolovali hostinští, když to podobně kontrolují v kadeřnictvích, na koupalištích a tak dále.“

Také on připomíná analogii s kontrolou občanských průkazů kvůli nalévání alkoholu.

„V momentě, kdy jde nařídit povinnost mít v restauraci testy, tak je možné nařídit i to, aby se to kontrolovalo. Podobně jako hospodští kontrolují, aby nenalévali alkohol dětem pod osmnáct let,“ říká Wintr.

A podobně smířlivý je i prezident Asociace restaurací a hotelů Václav Stárek.

„Běží to tak ve všech okolních zemích, v Německu, v Rakousku, v dalších zemích Evropy. Nevidíme to jako úplně zásadní problém vzhledem k tomu, že je jedno, kde ta kontrola proběhne. Nemusí to být jen u vchodu, může to být u stolu, může se jednat o předložení nějakého dokumentu nebo načtení QR kódu.“

Samotesty zůstávají

Prezident hospodských upozorňuje pouze na menší problém s cizinci ze zemí mimo Evropskou unii. „Ty certifikáty mohou být trochu jiné, takže personál nemůže rozlišovat, jestli je to zrovna ten certifikát, který uznává i Česká republika. Ale ten samotný akt, že požádá o doklad o bezinfekčnosti a host ho u sebe má, tím to bereme za splněné,“ říká.

Majitelé restaurací a barů navíc dostali jeden nečekaný dárek. Vláda ve středu avizovala, že už nebude možné používat k prokázání bezinfekčnosti samotesty. V dokumentu, který nakonec vláda schválila, ale nic takového není. Samotesty stojí jen několik málo desítek korun, dají se udělat na místě během pár minut.

„Včera bylo řečeno, že žádné samotesty nebudou možné. Dneska, když jsme se podívali na to opatření, tak v tom článku 16 písmeno E zůstává, tím pádem jsou samotesty možné stejně jako dosud,“ říká Stárek. Komu nebo čemu vděčí hospodští za tuto laskavost?

„To není otázka na mě, já to nepsal,“ směje se Stárek.

Reklama

Doporučované