Hlavní obsah

„Můžou si vzít půjčku,“ poradil Trumpův ekonom státním zaměstnancům bez výplaty

Zhruba 800 tisíc státních zaměstnanců je bez výplaty už téměř měsíc.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Vrchní ekonomický poradce prezidenta USA Donalda Trumpa Kevin Hassett má radu pro zhruba 800 tisíc státních zaměstnanců, kteří už téměř měsíc nedostali výplatu – mohou si prý vzít půjčku.

Článek

Podle šéfa ekonomických poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa Kevina Hasseta mají státní zaměstnanci, kteří kvůli rozpočtové krizi stále nedostali výplatu, mnoho možností, jak situaci řešit.

Finance na jejich výplaty blokuje spor Kongresu s Bílým domem ohledně rozpočtu. Trump do něj požaduje zahrnout 5,7 miliard dolarů na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, Kongres to ale odmítá a rozpočet proto zůstává neschválený – peníze pro federální vládu a státní zaměstnance jsou tak zablokované.

Zaměstnanci mají záruku, že všechny peníze dostanou, až se spor vyřeší. „To jim v tuto chvíli, kdy potřebují zaplatit účty, nepomáhá,“ přiznal Hasset, ale řekl, že nevyplacení zaměstnanci mohou podniknout různé kroky, aby si pomohli – například si vzít půjčku s nízkým úrokem skrze federální úvěrové svazy. Jako příkladné řešení situace Hasset zmínil, že jeden z jeho kolegů si po práci na živobytí vydělává řízením pro Uber.

Financování části ministerstev a vládních agentur se v důsledku sporu prezidenta s demokratickými kongresmany o hraniční zeď zastavilo 22. prosince. Zatímco za normální situace podle vládních statistik týdně žádá o podporu v nezaměstnanosti zhruba 1000 propuštěných státních zaměstnanců, v prvním týdnu rozpočtové krize přišlo žádostí zhruba 5000 a ve druhém 10 tisíc.

Rozpočtová krize zasáhla asi 800 tisíc státních zaměstnanců, z nichž necelá polovina nechodí do práce a zbytek pracuje zadarmo.

Podle amerických zákonů mohou státní zaměstnanci, kteří v důsledku nedostatku státních peněz zůstali doma, požádat o podporu v nezaměstnanosti. Ti, kteří musejí zadarmo pracovat, protože jejich zaměstnání je zařazeno na seznam státně důležitých, o podporu žádat nemohou. I státní zaměstnanci pobírající podporu v nezaměstnanosti musejí ovšem dávky vrátit, jakmile rozpočtová krize skončí a svou výplatu dostanou zpětně.

Řešení rozpočtové krize ve Spojených státech je stále v nedohlednu. Ani jedna strana nechce ustoupit. „Čekal jsem celý víkend. Demokraté se musejí okamžitě pustit do práce. Hranice musejí být zabezpečeny!" kritizoval Trump na začátku tohoto týdne neochotu opozice k ústupkům. Stav nouze, který by Trumpovi umožnil získat finance na stavbu zdi i bez svolení Kongresu, se ale prý šéf Bílého domu vyhlásit nechystá. V minulosti už tímto činem však touto možností několikrát vyhrožoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované