Hlavní obsah

Mužský a ženský pohled na koupelnu. Radši do hádky nezasahovat, radí šéf jedničky na trhu

Reportáž z pořadu Ženský byznys z firmy Siko, rozhovor s generálním ředitelem Tomášem Valou. Zakladatelka Jaroslava Valová byla hostem Ženského byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hostem pořadu Ženský byznys Petry Krmelové byla Jaroslava Valová, zakladatelka Siko. Firma je dnes jedničkou na trhu v prodeji koupelen a kuchyňskou trojkou.

Článek

Pražané jezdili po revoluci pro koupelny do Čimelic, jihočeské obce, kde se v roce 1991 rozhodla podnikat Jaroslava Valová. Měla tři děti, bylo jí 44 let a mnozí sousedé v Čimelicích si klepali na čelo.

Na začátek podnikání padly veškeré rodinné úspory, a to včetně vkladních knížek dětí, na kterých měly peníze z letních brigád a příspěvky od prarodičů. Každá koruna skončila u zprostředkovatele, od něhož za předražené ceny získalo začínající Siko první zásoby obkladaček. A tak ve firmě pochopili, že se musí dostat k samotným výrobcům.

Skladník, model 1990 a 2019

Od té doby se ve firmě změnilo téměř všechno. Třeba sklady. „Kdysi, před těmi deseti patnácti lety, skladník musel mít v mozku mapu celého skladu, kde přesně se které zboží nachází – aby ho mohl zákazníkovi co nejdřív vydat. Teď je vše řízeno počítačem a čtečkou zjistíte, kde co je,“ popisuje Jan Dvořák, člen představenstva a projektový manažer. Ve firmě je dvacet let. „Jak bylo zvykem, když jsem nastoupil, procházel jsem celým provozem, takže sklad, odbyt. Pracoval jsem ve skladu, vydával jsem zboží zákazníkům, zaskladňoval do regálů.“

Siku je dnes koupelnový trh malý – expanduje do dalších oblastí. Prodává kuchyně, spolupracuje s developery. A nedávno se vrhlo i na realitní trh.

Showroom na pražském Černém Mostě, jehož pořízení o rozloze 2000 čtverečních metrů se blíží 10 milionům korun, je vymyšlený jako lidský mozek – aby prý uměl zasáhnout pravou či levou hemisféru, jak říká syn zakladatelky a generální ředitel Tomáš Vala. Zjednodušeně řečeno: vlevo rychlá řešení typu chybí mi baterie a vpravo koupelny a kuchyně na klíč. Anebo chcete-li: mužský a ženský pohled na věc.

Muži versus ženy

„To víte, že se nám tady občas zhádají pravá s levou hemisférou – já vždycky radím do toho moc nezasahovat,“ směje se Tomáš Vala, který kormidlo po své matce a zakladatelce Siko Jaroslavě Valové převzal před čtyřmi lety.

Češi podle vlastních průzkumů Siko obměňují koupelnu každých 10 až 20 let. Největší „peklo“ je pak mít zásoby tak, aby modely, které jsou pasé, zbytečně nezůstávaly na skladech.

V Siku zažili za 28 let i hodně zlé časy. V roce 1995, když se zdálo, že rozlet firmy nic nemůže zastavit. Expanze pokračovala jen za cenu velkého zadlužení vybudováním velkoobchodní základny v Čimelicích. Zátěž celé rodiny byla ohromná a úspěch si vybral první velkou daň ve formě rozvodu zakladatelky firmy s manželem Vítězslavem. Jaroslava Valová musela sama splatit riskantní úvěr 22 milionů.

Dnes Siko navyšuje tržby už čtvrtý rok v řadě vždy o desetinu. Letos ve firmě počítají, že to budou čtyři miliardy korun. Zisk v ČR a na Slovensku dosahuje 60 až 70 milionů korun.

Reklama

Doporučované