Hlavní obsah

Mužům vstup zakázán. Ve Švédsku bude kvůli častým sexuálním útokům festival jen pro ženy

Ve Švédsku budou mít ženy svůj festival, na který nevstoupí žádný muž. Reagují na časté sexuální útoky. Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Kvůli sérii znásilnění a sexuálních útoků na švédských hudebních festivalech se ženy rozhodly, že si uspořádají svůj vlastní festival, kam nebude smět vstoupit žádný muž. Finance na festival darovali lidé v crowdfundingovém projektu.

Článek

Na Statement festival ve Švédsku se nepodívá žádný muž. Hudební festival je naplánován na příští léto a přijít budou moci pouze ženy. Ženský festival vyšel z iniciativy švédské komičky Emmy Knyckareové. Ta na něj vybrala peníze prostřednictvím crowdfundingové kampaně, ve které přes 3000 lidí přispělo v přepočtu na české koruny 1,3 miliony.

Ženský festival reaguje na sérii znásilnění a sexuálních útoků na švédských hudebních festivalech. Například na letošním ročníku největšího švédského hudebního festivalu Bravalla se oběťmi znásilnění staly čtyři ženy a dalších 23 nahlásilo sexuální napadení. Organizátoři kvůli útokům zrušili příští ročník.

Nápad udělat festival jen pro ženy Knyckareová zveřejnila na svém Twitteru hned poté, co se na veřejnost dostaly zprávy o sexuálních útocích. Díky velké podpoře dobrovolných dárců se jí i podařilo vybrat dostatečnou částku, a tak může snadněji zaplatit náklady.

Reklama

Související témata:

Doporučované