Hlavní obsah

My jsme Babišovci! Jak lídři Spolu narazili v ostravské hospodě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová se dnes v Ostravě snažila agitovat v hospodě. Tvrdě narazila. Muž v džínové bundě chtěl dokonce na protest odejít.

Reklama

S nepochopením i vyloženým odporem se dnes lídři koalice Spolu setkali v Ostravě. Výmluvná byla scéna z místní hospody, kde se místní prohlásili za Babišovce a s Markétou Pekarovou Adamovou se odmítli bavit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidát na premiéra za koalici Spolu Petr Fiala přijel v pátek odpoledne do Ostravy-Poruby. Spolu s Marianem Jurečkou a Markétou Pekarovou Adamovou se rozhodl, že půjde do ulic rozdávat volební noviny.

Jeden z pozoruhodných okamžiků nastal ve chvíli, kdy trojice politiků míjela hospodu. Muži tady pili pivo na stojáka, pokuřovali. Zatímco Fiala zůstal s balíkem volebních novin několik metrů od výčepu, Pekarová šla rozdávat volební noviny přímo mezi hosty. S velkým úspěchem se ale její nabídka nesetkala.

Jsem Babišovec, nic nechci!

Pekarová měla letáky a bonbóny v košíku. Neměla je ale komu dát. „My jsme Babišovci! Já odcházím, nesouhlasím s tím. Já jsem Babišovec, nic od vás nechci,“ reagoval jeden z mužů v džínové bundě, s cigaretou v ruce.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Koalice Spolu v ostravské hospodě příznivce neměla.

„Hlavně, že vysává stát,“ reagovala Pekarová v narážce na premiéra. Nezafungovalo to. Další z hostů obratem reagoval. „A kdo z vás ho nevysává?“ zakřičel směrem k šéfce TOP 09.

Petr Fiala v obleku postával raději stranou na rohu ulice a sledoval, jak se Pekarová dohaduje s místními a marně se jim snaží nabídnout svou vizi. Šéf ODS se pak v Ostravě přece jen zapojil do rozdávání novin a podpisů. Fotil se s fanoušky. Poznámku reportéra Seznam Zpráv, zda není pro kontaktní kampaň příliš introvertní, odmítl.

Jsem jeden z mála politiků a lídrů stran, který nemusí mít ochranku.
Petr Fiala, předseda ODS

„Chodím mezi lidi, oni chodí za mnou, bavíme se, spousta lidí po mně chce, abych podepsal knížku, vyfotil se s nimi. Říkají povzbudivá slova. Kontaktní kampaň je něco, co jsem měl vždy rád a co mi sedí. Že si někdo myslí, že jsem introvert? Nedokážu se posoudit. Ale vím, že jsem jeden z mála politiků a lídrů stran, který nemusí mít ochranku,“ reagoval Fiala.

+4

Předseda občanských demokratů si nemyslí, že by nebyl dostatečně aktivní. Oproti politické konkurenci tady ale určitě rozdíly jsou. Vezměme jako příklad minulou sobotu. V Brně se konala veřejná akce. Rozličná vystoupení na pódiu, na místě byly pouťové atrakce, nechyběly stánky s občerstvením. Stanoviště tady měly právě i politické strany. Jednička hnutí ANO v Jihomoravském kraji a ministryně financí Alena Schillerová přišla neformálně oblečená a do stánku vůbec nešla. Ihned vyrazila mezi seniory pod pódium, s každým se aktivně fotila, rozdávala autogramy.

Na stejné akci byl i Petr Fiala. V obleku ovšem nepůsobil tak bezprostředně. Lídr Spolu se s lidmi také fotí a podepisuje se jim, hovoří s nimi. Někdy to ale zkratka vypadá, jako by se necítil mezi lidmi, které nezná, ve vlastní kůži.

Reportáže z kampaně

V předvolební době pro vás chystáme sérii reportáží z kampaní nejsilnějších politických stran. Už jsme vám nabídli reportáž s lídrem koalice Pirátů a Starostů v Plzeňském kraji Josefem Bernardem. Byli jsme s jedničkou na kandidátce ANO v Jihomoravském kraji Alenou Schillerovou. A dnes v Ostravě s koalicí Spolu.

Ale zpět do Ostravy. Koalice Spolu se tady rozhodně nesetkala jen s nepřátelstvím. Jedním z příznivců, který přišel Fialu podpořit, byl například Rostislav Mikl. V Ostravě žije 50 let a je dlouhodobě pravicový volič. „Pan Fiala se mi líbí v diskuzích čím dál víc. Říkali, že je takový suchý a bez charismatu, on si ale jen udržuje úroveň argumentace a vyjadřování. Když vidím toho jednoho prskajícího protivníka, tak mám z pana Fialy radost. Uvidíme, snad to vyjde,“ věří. Na předvolební akci si vzal oranžové triko s nápisem „Udělejme z Babiše opět Slováka.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rostislav Mikl bude volit koalici Spolu.

Ne všichni u stánku koalice Spolu ale byli z Petra Fialy podobně nadšení. Jedna z žen sledovala předvolební mítink z lavičky. Pod podmínkou anonymity řekla, že dřív volila ODS, Fiala jí ale prý není sympatický. „Ne, pan Fiala se mi nelíbí. Přijde mi jako nepříjemný člověk, arogantní. Je to ale jen můj názor,“ pokrčila rameny.

Reklama

Doporučované