Hlavní obsah

Mynář dostal pokutu za přestavbu vily bez povolení. Nevěděl prý, že ho potřebuje

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář porušil zákon při přestavbě své vily v Praze. Dostal pokutu a dodatečné povolení.

Článek

Stavební úřad dal pokutu kancléři Vratislavu Mynářovi za porušení zákona při přestavbě vily v Praze. Uvedl to dnes server Česká justice na základě informací od úřadu.

Přesnou výši pokuty úřad nesdělil. Může dosáhnout až dvou milionů korun, ale Mynář podle serveru dostal pokutu na dolní hranici sazby. Úřad mu také dodatečně dal k přestavbě povolení.

Mynář uvedl, že záležitost s pokutou je asi tři roky stará. „Můj stavební dozor zahájil stavbu na ohlášku, jestli si dobře vzpomínám, ani jsem o tom pořádně nevěděl,“ řekl.

„Na udání, myslím, že sousedů, přišel stavební úřad na kontrolu a zjistil, že by to nemělo být na ohlášku, ale na řádné stavební povolení. Dostal jsem pokutu, kterou jsem uhradil,“ dodal. Na přesnou výši pokuty si údajně nepamatuje.

Kancléř stavebnímu úřadu Prahy 10 původně nahlásil pouze udržovací práce ve vile v pražských Strašnicích. K takovým pracím není potřeba stavební povolení. Následně ale byla na vile provedena zásadní přestavba zasahující do nosné konstrukce domu. Podle rozhodnutí o přestupku, které server od úřadu získal, byla například odstraněna a nově vyzděna jižní terasa vily. Původní jednopodlažní terasa s pochozí střechou u severní fasády zase byla nahrazena novou přístavbou včetně nového základu.

„K výše uvedenému uvádím, že jsem neměl v úmyslu porušit stavební zákon, stalo se to nedopatřením, neboť jsem se domníval, že k tomu není potřeba žádné povolení,“ uvedl podle serveru Mynář do protokolu v řízení o přestupku. Stavební úřad ale jeho tvrzení označil za účelové. Mynářovi pak pravomocně udělil pokutu. Její výši úřad ve zveřejněném rozhodnutí začernil. Podle délky začerněného místa sankce činí řádově zřejmě tisíce až desetitisíce korun. Stavbu úřad dodatečně povolil.

Během jarního nouzového stavu, kdy platilo omezení pohybu a setkávání lidí, pořádal Mynář zabijačku. V souvislosti s tím dostal od Státní veterinární správy pokutu 1 300 korun za neregistrování prasete. Firma O.L.G.A., kterou Mynář vlastní, zase od České inspekce životního prostředí dostala pokutu 300 000 korun kvůli neoprávněnému čerpání vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku.

Reklama

Doporučované