Hlavní obsah

Mynář svolal tiskovku, o zdraví prezidenta nic neřekl

Tisková konference kancléře Vratislava Mynáře.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Senát už má k dispozici zprávu ÚVN o zdravotním stavu hospitalizovaného prezidenta.

Článek

Kancléř Vratislav Mynář svolal tiskovou konferenci, o zdraví prezidenta Miloše Zemana ale nic neřekl. „Bez jeho souhlasu nelze informovat,“ řekl pouze kancléř.

Zaútočil na předsedu Senátu Miloše Vystrčila, který si vyžádal informace o zdravotním stavu prezidenta jak od Hradu, tak od vojenské nemocnice.

„Mediální hra, kterou vyvolal předseda Senátu svým dopisem, aby kancelář poskytla informace, měla sloužit jako vždy pouze ke zviditelnění. Tolik pokrytectví, které předvádí předseda Senátu, jsem v životě nezažil,“ řekl Mynář.

Dodal, že rodina s okolím prezidenta nabádala, aby poslechl doporučení vrátit se do nemocnice. „O hospitalizaci si rozhodl prezident sám,“ dodal kancléř. Popřel, že by Miloš Zeman byl při převozu do nemocnice v bezvědomí.

Kancléř dále uvedl, že byl osobně u toho, když prezident v nemocnici podepsal rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil dostal v pondělí zprávu od Ústřední vojenské nemocnice ohledně zdravotního stavu prezidenta a jeho způsobilosti vykonávat úřad. Základní informace ze zprávy hodlá Vystrčil zveřejnit po poradě členů organizačního výboru, která je svolaná na 16. hodinu.

Vystrčil se chce poradit s právními experty, mimo jiné na ochranu osobních údajů, „co je a co není možné zveřejnit“.

Ke zprávě nemocnice je na 16. hodinu svolaná porada členů organizačního výboru, řekl ČTK jeho člen a předseda frakce SEN 21 a Piráti Václav Láska. Do té doby, jak uvedl, nebude k záležitosti dávat žádné informace.

Vystrčil se v pátek z pověření vedení horní komory dotázal nemocnice a Zavorala na prezidentův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl minulou neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral, který je Zemanovým ošetřujícím lékařem, převoz prezidenta na oddělení intenzivní medicíny týž den zdůvodnil komplikacemi, které provázejí jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl Zemanův souhlas.

Senátoři chtěli pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska jeho fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Tento krok by byl možný jen se souhlasem obou parlamentních komor.

Sněmovně v předvolebním složení končí mandát tento týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.

Reklama

Doporučované