Hlavní obsah

Mynář mluvil o neznámém důkazu v kauze Vrbětice. Jak o něm může vědět?

Foto: Profimedia.cz

Alexander Miškin a Anatolij Čepiga - podle české policie i tajných služeb pachatelé výbuchu muničního skladu v roce 2015.

Reklama

Prezidentův kancléř zpochybňuje fotografie ruských agentů z místa výbuchu. Problém je, že oficiálně se o takových snímcích neví. Nechce vysvětlit, kde informace získal.

Článek

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář je dalším z představitelů Hradu, který zpochybnil závěry vyšetřování, že ruští agenti nechali před pěti lety vybouchnout muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mynář ve středečním rozhovoru pro Blesk řekl, že důkazem o zapojení ruské tajné služby byly fotografie agentů z kamery umístěné v areálu skladu.

Reportér Blesku se Mynáře zeptal, jestli ho výsledek vyšetřování šokoval.

Kancléř odvětil: „Určitě ano, ale také jsem si říkal, proč někdo přijde s fotografií dvou agentů průmyslovou kamerou tolik let poté? Já jsem se trošku vyptával, kde je úložiště, ze kterého to někdo teď vytáhl. Bylo mi odpovězeno, že to by ani nebylo možné, že tu fotografii měl někdo celou tu dobu v šuplíku.“

Není přitom jasné, odkud Mynář získal informaci, že rozvědčíky Anatolije Čepigu a Alexandera Miškina natočila ve Vrběticích kamera.

Oficiálně policisté, státní zástupci ani tajné služby nic podobného nezveřejnili. Mynář na otázky po původu téhle informace odmítl odpovědět. Odkázal na nedávné rozhodnutí, že vybraným médiím – včetně Seznam Zpráv – prezidentská kancelář nebude na nic odpovídat.

„V souvislosti s vydaným nařízením o neposkytování informací dezinformačním médiím vám opětovně oznamuji, že na vaše dotazy nebude reagováno,“ napsal Mynář.

Od dubnového vypuknutí vrbětického skandálu, který přerostl do mezinárodní diplomatické aféry, není zřejmé, co přesně dovedlo detektivy k označení ruských agentů za pachatele. Jestli to byl sled nepřímých důkazů, jako například pohyb jejich mobilů, nebo třeba právě záběry ze střeženého areálu.

Vyšetřování se totiž odehrává v utajovaném režimu. Přesto Mynář nyní tvrdí, že v kauze sehrály roli snímky z kamer.

Jaké úložiště fotek?

Mynář nevysvětlil ani zmínku o jakémsi uložišti, kde se měly fotografie nacházet. Seznam Zprávy chtěly vědět, koho se na toto úložiště ptal a zda má informace od policie nebo od tajných služeb. Mynář ani na tohle nereagoval.

Faktem je, že prezident ještě před zveřejněním kauzy v polovině dubna dostal od Bezpečnostní informační služby (BIS) utajovanou zprávu o pozadí vrbětického výbuchu. Ale tento materiál Mynář číst nesměl, protože dodnes neprošel bezpečnostní prověrkou – mimo jiné kvůli čerpání dotací, za které ho ostatně nyní stíhá policie.

Nebo existuje ještě možnost, že Mynář překroutil různé zprávy z médií týkající se fotografií agentů, a použil je v rozhovoru ke zpochybnění ruské viny za explozi. Poprvé totiž drobná zmínka o kamerových záběrech skutečně prolétla už v dubnu Lidovými novinami. Zdrojem této informace byl nejmenovaný „důstojník s bohatou zkušeností z české bezpečnostní komunity“.

Všichni popřeli, co Zeman řekl

Když poté kontrarozvědka předala základní informace o kauze poslancům sněmovní komise pro kontrolu BIS, předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po prostudování spisu pouze řekl, že Rusové v areálu jednoznačně byli.

Odmítl však sdělit, co tuto informaci dokazuje a zda se může jednat o nahrávky nebo o obrázky. „To samozřejmě nemůžu říct. Určitě tam ale Rusové nebyli na houbách,“ dodal jen Bělobrádek.

O fotografiích agentů v červnu mluvil i Jiří Mazánek, ředitel policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu. Ale v jiné souvislosti než Mynář.

Mazánek v rozhovoru pro server iRozhlas popsal, co stálo na začátku vyšetřování: Nový vyšetřovatel kauzy si všiml, že ve spisu jsou uloženy fotografie z falešných pasů ruských agentů. (Pod jinými jmény se v roce 2015 objednali k návštěvě skladu – s historkou, že jsou obchodníci se zbraněmi. Přiložili e-mailem i kopie pasů, nakonec však do skladu nikdy oficiálně nedorazili.) A tento policista zjistil, že muži na těchto fotografiích jsou titíž, které policie ve Velké Británii označila za traviče bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Tak získali vyšetřovatelé první podezření, že na Vrbětice zaútočili Rusové. O žádných fotografiích z kamer ale šéf NCOZ Mazánek nehovořil.

Už v dubnu prezident Miloš Zeman prohlásil, že neexistuje důkaz o přítomnosti agentů ruské rozvědky GRU uvnitř vrbětického areálu. A ještě přisadil, že podle zprávy BIS existuje víc vyšetřovacích verzí výbuchu.

Celkové vyznění Zemanova projevu tedy bylo: Není jisté, že explozi a zabití dvou zaměstnanců skladu mají na svědomí Rusové.

Zemanova slova vzápětí popřeli všichni, kdo mají o vyšetřování informace: premiér Andrej Babiš (ANO), ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD) i vedení policie a státního zastupitelství.

Reklama

Doporučované