Hlavní obsah

Mynář na Hradě prodával důl na břidlici. Odhaluje ho sto zpráv z mobilu

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Nová zjištění dokumentují, že angažmá prezidentova podřízeného kolem dolu na břidlici bylo větší, než Vratislav Mynář tvrdí.

Reklama

Seznam Zprávy mají nová zjištění o tom, jak se hradní kancléř Vratislav Mynář angažoval při jednáních o prodeji břidlicového dolu na Moravě. Nově ho ovládají lidé s kontakty na kancléřova obchodního partnera.

Článek

„Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi. Peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zasypat, zatopit, ale nikdo vám ho nemůže vzít!“ říká ve známé scéně z Cimrmanovy hry postava uhlobarona.

Jak známo, mýlila se. A podobný zážitek má teď za sebou v reálném obchodu i opavský podnikatel Radim Masný. Také si myslel, že důl na břidlici může tak maximálně prodat. Ale také o něj přišel. Konkrétně o důl Svatoňovice, dříve Radim, o němž se veřejnost dozvěděla před rokem.

Seznam Zprávy tehdy popsaly, jak se do obchodů kolem dolu zapojil prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Právě Radimu Masnému pomáhal získat pro důl kupce, a to čínskou společnost CEFC, respektive CITIC, která ji nahradila.

Ačkoli obchod s čínskou stranou přes Mynářovu pomoc nevyšel, dění kolem dolu od té doby neustalo. Jak bylo naznačeno v úvodu, původní majitel dolu Radim Masný a jeho žena podíl nedávno ztratili. Podle obchodního rejstříku jej ovládla společnost MH - Assets a jejím majitelem se na konci května stal bývalý profesionální závodník na horském kole, účastník olympiády v Sydney Radim Kořínek.

Radim Masný tvrdí, že ve skutečnosti důl ovládá olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, který podle Masného zastupuje zájmy kancléře Vratislava Mynáře a má mu ohlídat jeho obchodní podíl v dole.

„To on (Kyselý) se nedávno účastnil valné hromady, a dokonce on osobně domlouval převzetí účetnictví dolu. Udělali si valnou hromadu, o které nám neřekli. Tam si navýšili základní jmění a zkapitalizovali dluhy. Potom na nás ještě uplatnili falešné směnky,“ říká Masný.

Zjednodušeně řečeno, podle jeho tvrzení se stalo následující: Masný si půjčil peníze od Ivana Kyselého a ručil akciemi dolu. Věřitel, místo aby dluhy vymáhal, prohlásil, že akcie jsou už jeho.

Masný proto v souvislosti se zmiňovaným děním na valné hromadě a podezřením na machinace se směnkami podal žalobu a trestní oznámení.

Olomoucký podnikatel a biker Radim Kořínek se podle informací v obchodním rejstříku dosud zabýval zejména prodejem kol v Ostravě, a tak jeho jméno v případě vlastnictví dolu skutečně překvapí.

Radim Kořínek ale angažmá v dole rozebírat nechce. Své vazby na Ivana Kyselého však nepopírá. „Jsme kamarádi, známe se dlouho z Olomouce. Máme spolupráci v rámci cyklistického týmu. Důl Radim? Takhle po telefonu není důvod, abych vám takové informace dával. S Ivanem se známe samozřejmě dobře, toto jsou ale věci, které nejsou na telefon,“ řekl biker a podnikatel Seznam Zprávám.

Že by řešil břidlicový důl s kancléřem Mynářem, pak Radim Kořínek odmítl. „Máte neuvěřitelné otázky, nekomunikoval jsem s ním. Jak říkám, nevidím důvod to řešit po telefonu, na shledanou,“ uzavřel hovor.

Ivan Kyselý vidí celou situaci jinak. Přiznal, že Radimu Masnému, svému někdejšímu kamarádovi, v souvislosti s dolem půjčoval peníze. Když však zjistil, že peníze neplynou na provoz dolu, chtěl peníze vrátit.

„Ještě v loňském roce jsem byl podle Radima poslední kamarád, který mu půjčoval peníze. Když jsem zjistil, že místo do provozu dolu Radim jde část půjček na jeho nákladný životní styl, přestal jsem půjčovat a splatné půjčky požadoval zpět. Radim si vymyslel pohádku, které i sám věří. A aby byla zajímavá pro tisk, zakomponoval tam i postavu pana Mynáře,“ řekl dále Ivan Kyselý Seznam Zprávám.

Jeho jméno se v souvislosti s břidlicovým dolem neobjevuje poprvé. V roce 2019 působil jako předseda představenstva firmy RM Chance, jejíž mateřská společnost akcie dolu v minulosti vlastnila.

Na mobilu kancléř

Kancléř Vratislav Mynář se Seznam Zprávami už řadu týdnů stejně jako celá prezidentská kancelář nekomunikuje. I když mu redakce i tentokrát poslala dotazy s žádostí o reakci na tvrzení Radima Masného, zůstaly bez reakce.

Kancléřovo angažmá kolem severomoravského dolu by přesto nemělo zapadnout. Nejen proto, že podle některých svědectví nebylo nezištné a Vratislav Mynář, což však rozhodně odmítl, měl za pomoc s prodejem získat provizi ve výši několika set milionů korun.

Seznam Zprávy získaly nové důkazy, že se Vratislav Mynář o tento byznys aktivně zajímal – jde o více než sto textových zpráv, které si Vratislav Mynář a Radim Masný kolem této věci vyměnili v aplikaci WhatsApp.

Když totiž Seznam Zprávy před rokem kancléře s kauzou konfrontovaly, Vratislav Mynář opakovaně tvrdil, že pomoc Masnému nepřesáhla standard podpory, jakou jako kancléř poskytuje v jiných případech českým firmám a podnikatelům. Pouze připustil, že mu byla za pomoc při prodeji dolu nabídnuta odměna. „Pan Masný mi nabídl partnerství, ale já to odmítl,“ uvedl tehdy Vratislav Mynář.

Získaná komunikace však ukazuje, že vedoucí Kanceláře prezidenta republiky řešil víc, než co přiznává. Plyne z ní, že s tehdejším majitelem dolu probírali také provozní aspekty důlní společnosti – jako například stavební povolení, územní plán, nájemní smlouvu. Krom toho Vratislav Mynář aktivně zasahoval do vyjednávání s investory, a stal se tak přímým aktérem obchodu.

Udělej krásnou prezentaci

Textové zprávy jsou sice datovány od roku 2018, ale podle Radima Masného se prodej dolu začal připravovat už v roce 2016, kdy do České republiky tehdy přiletěl čínský prezident a Mynářův nadřízený Miloš Zeman vzal na schůzku s ním do Lán šéfa čínské skupiny CEFC a tehdy svého poradce Jie Ťien-minga (dnes v Číně vyšetřovaného kvůli podezření z korupce v jiných obchodních případech).

„Právě po téhle schůzce přišel Vráťa, že to dohodl a CEFC důl koupí. Ale že z toho bude mít podíl,“ tvrdí v rozporu s Mynářem Radim Masný.

Pak projekt na nějakou dobu usnul, avšak v červenci 2018 Vratislav Mynář Masnému píše: „Jak se jmenuje ten produkt z břidlice? Ten písek a další?“

Kancléř také požádal, aby mu majitel pro čínské investory vypracoval „krásnou marketingovou prezentaci dolu“. „Čím dřív, tím líp. Seznámil jsem ty nové Číňany s tím projektem. Přijedou zítra do Česka a budou tu do středy,“ čteme v získané korespondenci pokyny vedoucího kanceláře prezidenta.

Bez Ivana se mi nechce

V listopadu 2018 pak Radim Masný kancléře informoval, že se zadrhlo jednání s Mynářovým známým Ivanem Kyselým.

V čem měla spočívat jeho role? Než bylo možné důl nabídnout investorovi, bylo potřeba do něj vložit peníze a zprovoznit ho. Právě v té chvíli měl podle Masného nastoupit na scénu Kyselý. Jak ale ukazuje následující korespondence, ze spolupráce s Kyselým sešlo.

„Škoda, takže balíme společný projekt. Bez Ivana se mi moc nechce. Je pro mě garancí, že to bude fungovat,“ litoval prezidentův kancléř.

V následujících měsících pak Radim Masný s Vratislavem Mynářem řešili v textových zprávách různá stavební povolení. Jak plyne z korespondence, od právníků si nechávali zpracovat audit hospodaření dolu Radim.

Z těchto zpráv plyne, že kancléř Mynář řešil obchod do technických detailů. Radim Masný ho například informoval, že jejich právníci, kteří pomáhali s oceněním dolu, dostali všechny potřebné dokumenty. Sliboval, že obchod by nemělo nic překazit, ač – jak dávají zprávy tušit – právníci ne se vším souhlasili.

„Právníci mají vše, co chtěli. Systém vymysleli před dvěma roky. To, co nemají, jsme jim nedali úmyslně. S obchodem to nemá nic společného, viz můj vztah s Ivanem. Nevidím jediné riziko, pokud si ho nevymyslí. V úterý jsme jim vysvětlili, že důl má všechny doklady, oni tvrdili opak,“ dostal Mynář od Masného podrobné informace o stavu věci.

V září 2019 si pak Radim Masný s Vratislavem Mynářem domlouvali schůzku se znalcem, který měl říci, co a jak se dá v dole těžit, jakou hodnotu vlastně důl má. Podnikatel kancléře informoval, že expert se dostaví do parlamentu ve čtvrtek dopoledne. „Vím, půjdeš taky?“ ptal se Mynář.

„Nehaž flintu do…“

Celý proces prodeje dolu Číňanům se však zadrhl. Na konci září 2019 přeposlal Mynář podnikateli zprávu, že v Číně zatkli Jie Ťien-minga, vysoce postaveného manažera už zmíněné čínské investorské skupiny CEFC, se kterou Mynář ohledně akvizice dolu vyjednával. Masný to komentoval slovy, že tím mají s kšeftem nejspíš smůlu.

„Ještě nehaž flintu do pr*ele,“ uklidňoval ho však v jedné z textových zpráv vedoucí prezidentovy kanceláře.

Vztah mezi majitelem dolu a kancléřem se postupem času výrazně zhoršil. Komunikace ve druhé polovině roku 2020 napovídá, že mezi oběma muži nastaly neshody týkající se půjček od společného známého a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého.

Může to být právě ten moment, kdy Masný přestal splácet Kyselému peníze, jak tento olomoucký podnikatel upozorňoval ve svém výše uvedeném vyjádření pro redakci.

„Jo tak to mám chápat tak, že je špatně, že ti Ivan pomohl. A půjčky mám garantovat já? Tak to se asi nemusíme potkávat. Říkal jsi, že máš kupce, tak předpokládám, že jsi důl výhodně prodal, jak jsi vždycky říkal, a z toho mu své závazky vyřešíš,“ napsal kancléř Masnému.

Ten se navzdory příkrému tónu zprávy snažil se šéfem prezidentské kanceláře najít smír. „Vráťo, pojď se potkat. Kdyby nebyla Čína, tak jsem to nemusel řešit. Akcie dolu jsem převedl po dohodě s tebou. Peníze dal Ivan proto, že jsi mu řekl. Pojďme to nějak vyřešit, ale ne po telefonech, to není nejlepší cesta,“ napsal Mynářovi Radim Masný.

Kancléř ale nesouhlasil. V odpovědi při tom bezděky popisuje, jak hluboko byl v obchodu zanořen. „Radime, tohle přece není pravda. Peníze jsi potřeboval a Ivan to chtěl logicky ručit. Rok o sobě nedáš vědět, takže když padla varianta Čína, měl jsi dost času to s Ivanem vyřešit a vrátit zpět. To jsi neudělal, protože nemáš peníze – ani pro Ivana, ani pro Svatoše (právník Petr Svatoš je bývalý dlouholetý manažer dolu a rovněž věřitel důlní společnosti, pozn. red.). Takže pokud se chceš scházet a tlačit na mě, že za to můžu já, tak nemám zájem,“ trval Mynář na svém.

Na to Masný odpověděl, že peníze od Kyselého získal díky kancléřově pomoci. „Peníze jsi s Ivanem domluvil ty, jinak by je nedal a já bych je nechtěl. Kdybych to prodal, tak by je první dostal a to se nestalo,“ dodal Masný.

Reklama

Doporučované