Hlavní obsah

Mynář převzal dluhy fotbalisty z Osvětiman, v přiznání to zamlčel

Foto: Seznam Zprávy

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Reklama

Hradní kancléř Vratislav Mynář odkoupil dluhy a zástavu na dům fotbalisty TJ Osvětimany Ondřeje Zýbala. Ani jedno ale neuvedl v majetkovém přiznání. Experti tvrdí, že položky nelegálně zatajil.

Článek

Se zjištěním přišli reportéři z Aktuálně.cz a Hospodářských novin. Prezidentův kancléř podle údajů uvedených v katastru nemovitostí v roce 2018 koupil od vymahačské firmy dluh Ondřeje Zýbala v hodnotě 890 000 korun. Kromě dluhu měl Mynář převzít i Zýbalovu zástavu na dům, která činí 2,5 milionu korun, tu osvětimanský nejúspěšnější střelec zdědil po svých rodičích.

Mynář, který působí ve vedení osvětimanského fotbalového klubu, měl podle Aktuálně.cz pohledávku od realitní firmy AKOSO Invest získat už v srpnu 2018. Samotnou zástavu však do katastru nemovitostí nechal zapsat až loni. Jakožto osoba vykonávající veřejnou funkci musí tyto změny uvádět ve svém majetkovém přiznání. To však dodnes neučinil. Právní experti jeho jednání vnímají jako snahu zatajit obchod mezi ním a firmou AKOSO Invest.

„Kancléř Mynář měl povinnost pohledávku oznámit v oznámení o majetku za rok 2018, a toto oznámení měl učinit do 30. června 2019. Pokud tak neučinil, dopustil se podáním neúplného majetkového přiznání přestupku vůči zákonu o střetu zájmů. Aktuálně mu však za tento přestupek nehrozí žádný postih, protože 1. července 2020 marně uplynula promlčecí lhůta jednoho roku,“ řekl Seznam Zprávám Petr Bouda, právník Frank Bold a Rekonstrukce státu.

Za to, že Mynář pohledávku nezmínil už v přiznání za rok 2018, by mu za normálních okolností hrozila pokuta ve výši 50 000 korun. Podle Ministerstva spravedlnosti je jeho jednání už po uplynulé roční lhůtě promlčeno. Mynář dříve majetková přiznání nezveřejňoval vůbec s tím, že se na něj zákon nevztahuje. První přiznání zveřejnil právě v roce 2018 poté, co v této věci rozhodl soud v jeho neprospěch.

Kancléřovým jednáním se nehodlá zabývat ani samotný Pražský hrad. „Nebudeme danou věc nijak řešit. O celé záležitosti jsme podrobně informováni. Pan kancléř pomohl příteli od lichváře, to je jistě chvályhodné,“ komentoval pro Aktuálně.cz Mynářovy skutky mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Mynářovo jméno bylo už dříve spojeno s pochybnými pohyby peněz ve fotbalovém prostředí. Loni v létě Seznam Zprávy odhalily, že v roce 2016 Mynář v rámci Fotbalové asociace ČR, kterou tehdy vedl Miroslav Pelta, zajistil pro fotbalisty z TJ Osvětimany třídenní výlet na vyprodaný evropský šampionát do Francie. Zájezd osvětimanských fotbalistů podle objevených dokumentů tehdy stál víc než 860 000 korun.

Ondřej Zýbal, kterého Mynář od dluhů „vysvobodil“, tvrdí, že po něm kancléř Mynář za půjčení 890 000 korun nic nechtěl. Na Mynáře se prý obrátil, až když už byl v exekuci. Tuto částku mu plánuje splatit z hypotéky, kterou si vyjednává na zmíněný zastavený dům. Podle svých slov Zýbal dostává nabídky hrát v zahraničí. Přestoupit se však nechystá, dokud s Mynářem nevyrovná vzniklý dluh.

Reklama

Doporučované