Hlavní obsah

Mynář stáhl žalobu na NBÚ kvůli prověrce, nevěří nezávislosti soudu

Kancléř Vratislav Mynář stáhnul žalobu na NBÚ.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hradní kancléř Vratislav Mynář zůstává dále podle mluvčího Jiřího Ovčáčka ve funkci.

Článek

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář stáhl žalobu na Národní bezpečnostní úřad kvůli neudělení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné.

Svůj krok zdůvodnil přes prezidentova mluvčího obavou o spravedlnost procesu a zpochybnil nezávislost soudců Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Podle mluvčího spojili svou minulost s osobami vystupujícími proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Soudce Štěpán Výborný byl mezi roky 2014 – 2017 asistentem ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, který upozornil a otevřeně promluvil o tom, že se s ním Mynář setkal. Dříve pracoval také pro Justiční akademii v Kroměříži, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo kultury, Policii ČR.

Soudce Jan Kratochvíl v letech 2003 až 2008 působil jako asistent poslance Ludvíka Hovorky. V letech 2007 až 2009 byl členem Rady vlády pro lidská práva. Od října 2013 byl asistentem ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové.

Pražský městský soud obdržel kancléřovu žalobu na Národní bezpečnostní úřad v lednu 2016. Úřad už v roce 2015 rozhodl, že Mynářovi osvědčení na stupeň přísně tajné nepřísluší. 19. prosince 2018 se obě strany měly konečně setkat u soudu, jednání bylo ovšem odloženo. Stažení žaloby tak přišlo chvíli předtím, než měl soud rozhodnout.

Kancléř nedostal prověrku na stupeň přísně tajné údajně ze tří důvodů. Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) se nelíbilo, že byl držitelem anonymních akcií, úřadu vadily i nesrovnalosti s vlastnictvím některých pozemků a zamlčení dopravní nehody v opilosti.

Mynář dříve popsal, že si dal pár piv a škodovkou rodičů naboural obecní rozhlas. Případ nakonec skončil podmínkou. Argumentoval však tím, že dopravní nehoda se stala před zhruba třiceti roky. NBÚ přitom měl zkoumat jen věci staré maximálně dvacet let.

V tomto případě nakonec úřad přiznal, že vedoucímu kanceláře prezidenta chybně vyčítal zamlčení stíhání za nehodu. Další Mynářovy argumenty ale zamítl.

Kancléřovi vyčetli, že při rozhovorech nereagoval na otázky úředníků NBÚ okamžitě. Mynář dříve řekl, že měl s pracovníky ústní dohodu. Jelikož si na některé finanční transakce staré přes deset let nepamatoval, dohodl se s nimi, že jim je doloží dodatečně.

Kritici Hradu: Mynářův krok je nebezpečný, zbabělý a arogantní

Za vysoce nezodpovědné a nebezpečné považuje zpochybňování nezávislosti české justice od hradního kancléře Vratislava Mynáře předseda opoziční ODS Petr Fiala. Podobně to vidí i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Stažení žaloby kvůli neudělení bezpečnostní prověrky není nic jiného než zbabělost. Hradní páni od počátku věděli, že se žalobou nemůžou uspět, tak než aby si uřízli ostudu, raději zpochybnili nezávislost justice,“ řekl Pospíšil. Podle šéfa sněmovního klubu STAN Jana Farského jde o klasickou dezinformační kampaň. Ti, kdo ovlivňovali soudce, teď podle Farského útočí na jejich nestrannost.

V rozhovoru pro Seznam Mynář v lednu řekl, že o prověrku neměl vůbec žádat.

„Musím uznat, u prověrky jsem udělal jednu velkou chybu, a to bylo to, že jsem o ní vůbec požádal,“ uvedl. „Z titulu své funkce nepotřebuju žádnou prověrku.“

Zároveň však nijak nenaznačil, že by žalobu proti neudělení prověrky stáhl. Naopak mluvil o tom, že zveřejní důvody, proč mu NBÚ prověrku neudělil.

„Poté, co skončí soudní projednávání, jsem připraven zveřejnit důvody, které vedly Nejvyšší bezpečnostní úřad k tomu, aby mi prověrku neudělil,“ řekl Mynář. „Ať si lidé sami posoudí, jestli jsem si dostal, nedostal — nebo jestli jsem ji měl dostat.“

Důvody pak označil za malichernosti.

„Prijde mi to jako malichernosti, které samozřejmě může úřad NBÚ vnímat tak, že podnikatelské prostředí je pro ně nebezpečné. Ale nikde jsem neporušil žádný zákon, já se nesetkávám s žádnými pochybnými lidmi, já plním funkci kancléře prezidenta republiky a nejsem žádným bezpečnostním rizikem pro tuhletu zemi,“ dodal.

Podle mluvčího prezidenta má Mynář i nadále plnou podporu Miloše Zemana, ve funkci vedoucího prezidentské kanceláře tak bude pokračovat.

Na pražském městském soudě podle mluvčí Markéty Puci o kroku kancléře Mynáře nevědí. „Informace, že by žalobu stáhl, nemáme,“ uvedla Puci.

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra zdůraznil, že má v nestrannost svých soudců naprostou důvěru. „Já jsem si jist, že soudci by rozhodli přesně tak, jak by měli. Já v ně mám naprostou důvěru, no a pan kancléř ji nemá," konstatoval Vávra.

Reklama

Doporučované