Hlavní obsah

Mynářovo „Čapí hnízdo“. Jak státní a evropské dotace zhodnotily majetek hradního kancléře

Státní dotace zhodnotily majetek kancléře Vratislava Mynáře.Video: Radek Nohl, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vratislav Mynář nakoupil pozemky. A na stavby, které se na nich poté postavily, přikleply úřady dotace.

Článek

I když mají Osvětimany ve Zlínském kraji asi jen 800 obyvatel, do obce v uplynulých letech připlynuly státní i evropské dotace ve výši desítek milionů korun.

Postavily nebo opravily se za ně nová fotbalová hřiště, tenisové kurty a pak i penzion. Značná část z celkové veřejné podpory šla přitom do projektů, které vyrostly na pozemcích jednoho majitele – hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Stalo se to ještě před tím, než se Mynář začal angažovat jako předseda Strany práv občanů – zemanovci.

Seznam zmapoval, že na projekty, které vznikly v Osvětimanech na jeho pozemcích, přitekly státní a evropské dotace převyšující dvacet milionů korun.

Jedna část šla na výstavbu objektu, ve kterém nyní Mynářova firma Clever Management provozuje penzion Malovaný. Nejprve Ministerstvo školství přispělo na tuto stavbu 13 milionů korun a Evropská unie poté přidala navíc necelých 6 milionů.

Nedaleko od penzionu pak najdeme další projekt, na který stát poslal peníze, ale vyrostl na pozemcích nynějšího hradního kancléře. Část z další dotace z Ministerstva školství ve výši 13 milionů korun totiž pomohla, když v Osvětimanech dělali fotbalové hřiště a také tenisové kurty, které jsou rovněž na pozemku Vratislava Mynáře a penzion Malovaný je nabízí svým hostům.

O dvě dotace z ministerstva ve výši celkově 26 milionů korun přitom nežádal osobně Vratislav Mynář, ale vždy byl blízko. Žadatelem byl totiž spolek Chřibák, který nynější kancléř před lety spoluzakládal a dnes je v něm podle vlastních slov ve funkci hospodáře.

To, že stavby s veřejnou finanční podporou vyrostly na jeho pozemcích, má pro Vratislava Mynáře zásadní význam – i když není jejich přímým majitelem (penzion Malovaný má například v 15letém pronájmu), má je v jistém smyslu pod kontrolou.

Kdyby se totiž spolek Chřibák rozhodl penzion nabídnout k prodeji, musel by ho podle občanského zákoníku v první řadě nabídnout právě Vratislavu Mynářovi.

Pomoc od dvou poslanců

Redakce v této souvislosti získala dokumenty, které dokládají, že Vratislav Mynář koupil zmíněné pozemky mezi roky 2003 až 2006 od devíti soukromých osob. Zaplatil za ně podle kupních smluv, které má Seznam k dispozici, celkem 108 tisíc korun.

O dotaci na projekty, jež měly na Mynářově novém majetku vzniknout, se pak začalo vyjednávat na konci roku 2006.

Tehdy dva poslanci – Radim Fiala (dříve ODS, dnes SPD) a Antonín Seďa (ČSSD) – při projednávání státního rozpočtu (při takzvaném porcování medvěda) načetli mezi akce podporované státem právě ty, na něž dotaci žádal spolek Chřibák.

Celkově 26 milionů pak díky Fialovi a Seďovi putovalo do Osvětiman na ubytovnu pro sportovce (nyní penzion) a pak také na zmíněná fotbalová hřiště a tenisové kurty.

Po třinácti letech už ani jeden z poslanců nedokáže popsat detaily, jak se dostali právě k osvětimanským projektům.

„Já jsem to řešil s tehdejším starostou Osvětiman,“ říká sice dnes Antonín Seďa, když se ho Seznam ptal na podrobnosti. Na jméno starosty si však už prý nevzpomene (podle webových stránek obce to byl Josef Bartoněk).

Že by žádost o dotace řešil přímo s Mynářem, tehdy podnikatelem, bývalý zlínský poslanec sociální demokracie odmítá. „Z mého pohledu jsme spolu nikdy nemluvili,“ tvrdí Seďa.

Jak to měl poslanec Radim Fiala se druhou žádostí, se pak popsat nepodařilo. Na žádosti o rozhovor totiž zákonodárce ani po několika dnech nereagoval.

Obchody s Chřibákem

Redakce z dokumentů k dotaci zjistila, že v případě fotbalového hřiště a kurtů spolek Chřibák v žádosti předložené na Ministerstvo školství uvedl, že finanční podpora bude využita i na stavbu na pozemcích vlastněných Vratislavem Mynářem.

Nadto: Dva a půl roku poté, co ministerstvo dotaci Chřibáku přikleplo, koupil Mynář od Chřibáku další pozemky – a mezi nimi i ty, na nichž rostly dotované projekty.

Podle kupní smlouvy z května 2010 prodal spolek Mynářovi celkem 23 pozemků a k tomu i jeden dům za částku 610 tisíc korun. Deset pozemků z tohoto obchodu bylo těch, které zmínil Chřibák v žádosti o dotaci z Ministerstva školství. A na které tedy část ze třinácti milionů šla.

Na otázky Seznamu, proč Mynářovi tyto pozemky spolek prodával, předseda Chřibáku Otakar Berka neodpověděl. Několik dní nebral telefon a nereagoval ani na zaslané otázky.

Vratislav Mynář pak rozhovor na toto téma odmítl. „Všechno, co jsem chtěl a mohl k tématu říct, jsem již řekl,“ uvedl. Podle něho se navíc prokáže, že v ničem nepochybil.

Na pozemcích hradního kancléře tak dnes stojí nejen fotbalové hřiště a kurty (dotace 13 milionů korun), ale také penzion Malovaný (13 milionů sem poslal stát, když se začal stavět jako turistická ubytovna).

Vlastní ho spolek Chřibák, ale provozuje ho Mynářova firma Clever Management, která na jeho dokončení také získala dotaci – téměř 6 milionů z fondů Evropské unie.

Seznam už popsal, že Mynářem vlastněný Clever Management má penzion v pronájmu. Ročně za něj Chřibáku platí nájem ve výši 30 tisíc korun, přestože podle dostupných údajů se příjmy penzionu ročně pohybují v jednotkách milionů.

Seznam zjistil, že Clever Management má pozemek od Mynáře také v pronájmu. Smlouva, podle níž firma platí svému majiteli ročně 1 tisíc korun a která platí 15 let, je podepsána oběma stranami, ale jenom jedním podpisem – Vratislava Mynáře.

I v tomto případě je Mynářovo vlastnictví pozemku pod penzionem klíčové.

„Pokud bude chtít spolek penzion v budoucnu prodat, musí se podle zákona jako první obrátit právě na majitele pozemku,“ řekl Seznamu advokát Jiří Fiala.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Smlouva mezi Vratislavem Mynářem a firmou Vratislava Mynáře.

I když Vratislav Mynář nechce už o svém podnikání mluvit, Clever Managementu se v penzionu podle všecho daří.

Čísla o ubytovaných, která získal Seznam, ukazují, že za první polovinu letošního roku, tedy ještě do začátku hlavní letní sezony, se tu ubytovalo nejvíc hostů za poslední čtyři roky. Zájem byl takový, že by se dalo říci, že během tohoto období měl 41lůžkový penzion každý třetí den úplně plno.

Podle těchto údajů, které společnost Clever Management poskytla Městskému úřadu v Osvětimanech, strávili od ledna do konce června 2019 hosté v penzionu celkově 2576 nocí.

Což je třeba o 911 více než loni. Za posledních pět let byl tento údaj vyšší jen v roce 2015. A to jen díky vyššímu počtu turistů během zimní sezóny. Tehdy se počet přenocování vyšplhal za celý rok 2015 až na číslo 5653.

Jak se daří Mynářově firmě

Pohled do účetních závěrek Clever Managementu, které konečně dorazily na obchodní soud, však ukazuje, že firma od chvíle, kdy začala provozovat penzion, nahromadila ztráty ve výši 4,5 milionu korun.

Podrobnější zkoumání čísel ovšem odhaluje, že více než čtyři miliony z toho připadají na odpisy dlouhodobého majetku. Neboli s nejvyšší pravděpodobností více než 15milionové investice (bez daně z přidané hodnoty), která padla na dostavbu penzionu. A na niž – připomínáme – přispěla necelými šesti miliony Evropská unie.

Bez odepisování nákladů na přestavbu někdejší chaty na penzion by firma Clever Management byla s výjimkou let 2015 a 2016, kdy se její hospodaření propadlo do vysokých ztrát okolo 1,5 milionu za rok a odpisy byly jen zhruba polovina z této sumy, schopna uživit sama sebe. A plus by se pohybovalo v řádech nižších stovek tisíc korun.

Nejlépe si vedla v posledním roce, jehož účetnictví uzavřela a odevzdala na soud. Tedy v roce 2017. Tehdy její obrat dosáhl bezmála pěti milionů a při odpisech ve výši 667 tisíc měla ztrátu „jen“ půl milionu. A jako ztrátová firma samozřejmě neplatí daně z příjmu.

Pro pořádek dodejme, že odepisování investic je standardní účetní proces, kterým se náklady na velkou akci rozkládají do více let. A je možný i u pronajatého majetku, do nějž nájemce investoval. Říká se tomu technické zhodnocení pronajatého majetku a k odepisování je potřebný souhlas vlastníka.

Reklama

Doporučované