Hlavní obsah

Myškovy fotky starého Liptova vycházejí po 50 letech v knižní podobě

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Oceňovaný soubor černobílých fotografií pořízených na slovenském venkově vychází po půl století v knižní podobě. Autorem snímků je pětasedmdesátiletý brněnský fotograf Miroslav Myška.

Článek

Knihu nazvanou Liptov vydalo nakladatelství Suburbanz. Obce Vyšná Boca a Liptovská Teplička a jejich okolí na fotkách působí jako živý skanzen, lidé tam ještě v 70. letech žili a hospodařili v souladu s tradicemi.

Myška zachytil atmosféru tehdejšího Liptova jako student brněnské uměleckoprůmyslové školy pod vedením pedagoga Karla Otto Hrubého, který pro studenty organizoval fotografické plenéry. „Když jsem před nedávnem viděl Myškovy fotografie z Liptova, okamžitě mě napadla myšlenka soubor vydat a představit široké veřejnosti. Pokusil jsem se mezi snímky nalézt nové souvislosti, tak aby podaly obraz každodenního života tehdejšího Liptova, který je v 21. století jen těžko představitelný,“ uvedl Lukáš Horký z nakladatelství Suburbanz.

„Navzdory celostátně vynucované kolektivizaci v Tepličce ještě v 70. letech 20. století zemědělci hospodařili soukromě. Tomu odpovídal charakter kulturní krajiny i životnost mnohých prvků starobylé materiální i duchovní kultury,“ uvedla v úvodním textu etnografka Helena Beránková.

Myška se narodil v roce 1946 v Brně. Působil jako fotograf a vysokoškolský pedagog reportážní a dokumentární fotografie. Významné dokumentární soubory pořídil kromě Liptova také v Mongolsku a Řecku, dlouhodobě fotil také třeba české vesnice v Banátu.

Reklama

Doporučované