Hlavní obsah

Myslel jsem, že práce kurýra bude snazší, říká herec. Divadlo ho neuživí

Reportáž s muzikálovým hercem Přemyslem Pálkem v jeho nové práci kurýra.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Přemysl Pálek dříve sklízel potlesk za hlavní role v představeních Krysař, Pomáda nebo Srdcový král, teď si musí vystačit se slovy díky za dovezený nákup. Změna povolání v této branži zdaleka nepotkala jen jeho.

Článek

Divadla jsou už několik týdnů kvůli epidemii opět uzavřená. Herci v této podivné sezóně stihli odehrát jen pár představení v zimě a září. Zatímco první jarní vlnu s pomocí přečkali, v rámci druhé vlny už ve velkém hledají jinou formu výdělku.

Podle protiepidemického systému PES se totiž divadla divákům mohou otevřít až od druhého stupně a na něj podle ministra zdravotnictví Blatného tento rok už nedojde.

„Práci kurýra jsem si představoval snadnější“

„Momentální situace není pro nás herce divadelníky příznivá, tak jsem neměl moc na vybranou. Baví mě řídit a tašky beru jako fitko. Představoval jsem si to trošku snazší. Nedělám to jen z finančních důvodů, ale i proto, abych se z toho nezbláznil. My divadelníci jsme hodně aktivní lidé a zavřít nás tímto způsobem do klece je pro nás smrt,“ vypráví svůj příběh Přemysl Pálek, dříve přední herec Divadla Kalich.

Přemysl Pálek

Muzikálový a činoherní herec.

Působí v Divadle Kalich, Divadle Na Fidlovačce, Divadle Radka Brzobohatého.

V roce 2020 se objevil v širší nominaci na Thálii za roli Christiana Graye v inscenaci 50 Odstínů!

Po práci kurýra v Rohlik.cz sáhl i proto, že právě tomuto odvětví se teď daří a jídlo budou lidé nakupovat i v krizi. Překvapen byl ale náročností práce, jak po fyzické, tak psychické stránce. V online prodejně potravin není ale zdaleka jediný, kdo přišel z umělecké branže.

Umělci jsou šikovní kurýři

„Díky tomu, že Rohlik expanduje, můžeme nabídnout nová pracovní místa, často lidem z uměleckých oborů: hercům či hudebníkům. Od jarní koronakrize jsou to stovky lidí. Jsme hodně prozákaznicky orientovaní, takže zrovna lidé z uměleckých profesí mají výhodu, protože jsou zvyklí dělat vše pro radost svých posluchačů a diváků, a to se jim při práci kurýra určitě hodí,“ popisuje současnou situaci v Rohlik.cz jeho mluvčí Zdeňka Svoboda Kuhnová.

Přemysl Pálek má se ženou Charlotte Doubravovou, taktéž muzikálovou herečkou Divadla Kalich, dvě dcery. Jelikož herci neoplývají velkými majetky, plánuje si práci kurýra ponechat i po znovuotevření divadel.

„Až se všechna divadla znovu otevřou, tak bych tuto práci nechtěl úplně opustit, byl by to fajn přivýdělek. Spousta lidí si myslí, že herci jsou finančně tak zajištění, že si můžeme válet šunky doma, a ono to tak úplně není. Záleží, v jakém divadle jste, jakou roli máte, všechno je nějak finančně ohodnoceno a není to stálá finanční záruka,“ popisuje Pálek, jak vypadá práce herce.

Herci navíc nová představení a muzikály běžně nacvičují několik měsíců bez nároku na honorář, ten plyne až z odehraných představení. Zatímco přes léto tedy herci zkoušet nové hry a muzikály mohli, v následné sezoně už se k premiéře často nedostali, protože se divadla znovu uzavřela nebo jinak omezila.

Protiepidemická opatření

Divadla jsou znovu uzavřena od 12. října 2020.

Předtím už platil například zákaz zpěvu nebo prodeje občerstvení divákům.

Otevřít mohou od 2. stupně protiepidemického systému PES, a to pro 500 diváků uvnitř, s omezeními.

„Představení Kouř jsem začal zkoušet v polovině srpna, do té doby jsme byli doma s dětmi a snažili jsme se nějak vyjít z minimálních rezerv, které jsme měli. Když ty rezervy došly, tak naštěstí máme okolo sebe dobré přátele, museli jsme si půjčit nějaké peníze,“ vypráví Přemysl Pálek.

V budoucnu by tak rád třeba dopoledne jezdil jako kurýr a večer odehrál představení. V to, že noví pracovníci z uměleckých oborů zůstanou i po opětovném nastartování kultury, věří i společnost Rohlik.cz.

Reklama

Doporučované