Hlavní obsah

Myslel jsem, že umřu, popisuje natáčení v Iráku slovenský režisér

Svět bez obalu: Slovenský režisér Juraj Mravec strávil v nebezpečném Iráku celý rok. Točil tam dokument o válce.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Začátkem srpna uběhlo 30 let od okamžiku, kdy vojáci Saddáma Husajna obsadili sousední Kuvajt. Okupace této malé a bohaté země byla začátkem první války v Perském zálivu.

Článek

Zmíněná invaze byla pak příčinou operace koaličních sil - Pouštní bouře. Tyto události následně ovlivnily budoucnost celého regionu a destabilizovaly Blízký východ. Z Iráku se postupně stala jedna z nejméně bezpečných destinací na světě.

Slovenský režisér a publicista Juraj Mravec prožil v této divoké zemi celý rok, aby zde natočil dokument „Ztracený domov“, který pojednává o dvou slovenských lékařích a také dvou jezídech, kteří přežili genocidu v iráckém Sindžáru.

„Byl jsem v Iráku během bitvy s bojovníky Islámského státu o druhé největší irácké město Mosul,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy své zkušenosti režisér, kameraman a také fotograf Juraj Mravec. „K nejnebezpečnější situaci tam pro mě došlo ještě před Mosulem, když jsme se s kurdskými vojáky přesouvali přes poušť. Začali jsme se tam zakopávat a okolo nás byly malé vesnice okupované Islámským státem. Na naše pozice začali islámští bojovníci ze všech stran střílet - ať už kulometů, nebo minometů. Na poušti se nemáte kde schovat. To bylo opravdu hrůzostrašné. První dva týdny v té poušti jsem si říkal, že tohle jsem asi už přehnal a že tu nejspíš umřu.“

Celý rozhovor s Jurajem Mravcem si můžete pustit v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované